KRESZ-oktató: Hasznos lenne egy magyar KRESZ-fordítás

2021. január 31., 14:51 , 1042. szám

A tömegközlekedés leromlásával párhuzamosan egyre többen kényszerülnek arra, hogy volán mögé üljenek. A munkahelyen ugyanis hamar elbúcsúznak attól, aki folyton a buszra vagy a vonatra fogja, hogy nem ér be időben. Persze, nálunk a megélhetés is gondokat okoz, de azért egy használt autóra még össze lehet spórolni némi pénzt. És akkor még hátravan a jogosítvány. Sokan 30-40 éves fejjel ülnek be az iskolapadba, hogy a KRESZ szabályait megtanulják. Nagy öröm a sikeres vizsgát követően megtenni az első kilométereket. De vajon ugyanilyen öröm az embereket megtanítani vezetni? Farkas Tibor évek óta generációkat tanít az autóvezetés rejtelmeire. A Munkácsi járásban egyedüliként foglalkozik magyar nyelven a tanulókkal. Most otthonában kerestük fel, hogy szakmájáról beszélgessünk.

– 15 éve tanít vezetni embereket. Hány diákja volt? Mik a tapasztalatai ezzel a szakmával kapcsolatban?

– Nem akarok nagy számokat mondani, de úgy gondolom, mára a kétezret is meghaladta azoknak a diákoknak a száma, akik nálam tanultak vezetni. Nagyon sok emberrel megismerkedtem, minden ember külön személyiség. Mégis mindenkinél ugyanazok a nehézségek jelentkeznek a kurzus folyamán, melyeket megpróbálunk közösen áthidalni. Leggyakrabban a félelmet, a pánikot nehéz leküzdeni, melyek gátolják a tanulókat a koncentrációban. Jelenleg csupán három hónapos a kurzus. Sokszor két hónap is eltelik, mire bátran kezdenek vezetni a tanulók, de addigra lassan befejeződik az oktatás. Meglátásom szerint még egy hónap kellene, s akkor 20 emberből 18 biztosan autóba ülne, s bátran vezetne bárhová.  

– Változtak a vizsgafeltételek?

– A múlt év júliusától a gyakorlati vizsgán kamerával szerelik fel a gépjárművet. A vizsga egy gyakorlótéren kezdődik, ahol a rutinműveleteket végzik el a tanulók, ezt követi a városi forgalom, mely után a vizsgabiztos értékeli a tanuló tudását. Csupán két hibalehetőség megengedett, de két azonos hibánál is megbuktathatnak. A városi útvonalat a vizsgabiztos irányítása alatt teljesítik a tanulók, a gyakorlati vizsga időtartama 45 perc. A kamera által rögzített felvételeket Kijevben visszanézik. Nem mintha a vizsgáztatókat akarnám mentegetni, de volt egy olyan időszak, amikor nagyon cudar idő volt. Persze, szakadó esőben is tudni kell vezetni, de vannak gyakorlatok, melyek nehezen kivitelezhetők ilyenkor.

– A KRESZ nagy része nemzetközileg egyforma, mégis vannak eltérések országok között, nem beszélve a KRESZ jogi aspektusairól. Hasznos lenne egy fordítás a tanulók, gyakorló sofőrök számára?

– Fejes Sándor fordításában 2008 környékén vásároltam egy magyar nyelvű KRESZ-könyvet Nagydobronyban. Akkor 3 hrivnya volt az ukrán KRESZ-könyv, 25 hrivnya pedig a fordítás. 200 példány volt kinyomtatva a fordításból, s rövid időn belül minden könyvet megvásároltak. Ebből azt a tanulságot vontam le, hogy van igény a fordításra, s nem számít, mennyibe kerül (anno ötször többet kellett érte fizetni), megvásárolnák az emberek. Ma már annyira az online világban élünk, hogy ha nem is jelenne meg nyomtatásban, egy online változat is nagyban elősegítené a tanulók előrehaladását. Sőt, online formában az esetleges változásokkal is ki lehetne bővíteni. Mindenképp hasznos lenne tehát egy magyar fordítás.

– Előfordul, hogy azért választják a csoportját, mert magyarul is tanít?

– Igen, ez gyakran előfordul. Volt olyan eset is, hogy az illető jól bírta az ukrán nyelvet, s magam is a munkácsi ukrán csoportot javasoltam neki, de ő ragaszkodott hozzá, hogy magyarul tanuljon. A kurzus végén arról számolt be, hogy jó érzés volt számára magyarul tanulni, és sok mindent megértett.

– Valamelyest javult a köz­utak állapota. Milyen hatással van mindez a tanításra?

– Ha olyan településen tanítok, ahol jó az út – Bátyúnak minden utcája jó minőségű, de megemlíthető Nagydobrony is, ahol a helyi összefogás révén javult az utak állapota –, sokkal jobban tudunk haladni. A gyakorlati óra 45 perc, nincs időnk elutazni egy olyan helyre, ahol sokkal jobbak az utak. A rossz út nem biztonságos, rengeteg terhet rak a tanulók vállára, ha helyben nem megfelelőek a körülmények.

– Milyen hatással volt a járványhelyzet a munkájukra?

– Márciusban nekünk is le kellett állnunk, az akkori csoport majdnem fél évet tanult. Egy autóban ülve lehetetlen megtartani a 1,5 méter távolságot. Végül nyáron enyhültek a szabályok, s így mi is be tudtuk fejezni a kurzust. Persze, anyagilag sem jött jól ez a dolog, hiszen egy autósiskolának nincsen hathónapnyi anyagi tartaléka, de mára már mi is a megszokott módon dolgozunk.

Tóth János