Tragédia az idősotthonban: az Aranykor vége

2021. január 27., 17:42 , 1042. szám

Megszokhattuk már, hogy Ukrajnában a hatóságok nemegyszer csak valamilyen megrázó esemény, nagy tragédia után eszmélnek rá a mulasztásaikra, illetve érzik úgy, hogy sürgősen el kell kezdeniük vizsgálódni. Így történt ez sajnos annak az illegális harkivi idősotthonnak vagy hospice-nak az esetében is, amelyben január 21-én csaptak fel a lángok. Kiderült, hogy az Aranykor névre keresztelt intézménynek nem volt működési engedélye.

A döbbenet

A kétszintes, idősotthonná átalakított harkivi lakóházban január 21-én csaptak fel a lángok. A tűzben tizenhatan vesztették életüket, négyen égési sérülésekkel kerültek kórházba. A szerencsés túlélők gyakorlatilag egy szál ruhában álltak a téli hidegben, nézve, ahogyan elhamvad a lakóhelyük.

Az épület ablakaira rácsokat szereltek, az áldozatok közül néhányan mozgáskorlátozottak voltak, ők gyakorlatilag megfulladtak a tűz során – mondta el a történtekről a strana.ua portálnak Ihor Terehov megbízott harkivi polgármester.

A bűnüldöző szervek rövidesen előzetes letartóztatásba helyezték az illegális intézmény működtetésében érintett személyeket. Sajtóinformációk szerint az ingatlan tulajdonosa, a bérlője, valamint az utóbbi felesége – aki az otthon vezetője volt – és az adminisztrátor ellen egyaránt vádat szándékoznak emelni.

A rendőrség úgy tudja, a bérlő és felesége hozták létre azt a civil szervezetet, amelynek leple alatt az időseket ellátó intézmény működött – jelentette a korrespondent.net.

Az eszmélés

A rendőrök egyelőre nem zárták ki a gyújtogatást; a tűzzel, elektromos készülékekkel való gondatlan bánásmód lehetősége szintén nyitott, amint a vezetékekben keletkezett rövidzárlat is okozhatta a tragédiát. Egyelőre csak annyi bizonyos, hogy több szabálysértés is történhetett. Például képzeljük el, hogy az épület, amelyben az idősotthont kialakították, sosem kapott működési engedélyt, nem is szerepelt a város térképein. Ennek ellenére a házba – értelemszerűen ugyancsak hatósági engedélyek nélkül – bevezették a gázt és a villanyt. Mint kiderült, a vezetékeket abból a szabályosan felépített és átadott lakóházból „húzták be” az otthonba, amely ugyanazon a telken állt.

Ezenkívül megállapítást nyert, hogy az idősotthont sehol sem jegyezték be, azaz engedély nélkül működött. A rendőrség szinte azonnal jelezte, hogy távolról sem egyedi esetről van szó, rövid időn belül több hasonló intézményre bukkantak Harkiv megyében.

A történtek után a kormány mindjárt elrendelte a szállodák, panziók, hostelek és idősotthonok soron kívüli ellenőrzését az egész országban. Január 23-ára országos gyászt hirdettek.

A magyarázkodás

Ljudmila Deniszova emberi jogi ombudsman az eset kapcsán a Facebook közösségi oldalon közölte, hogy tavaly mintegy száz idősotthont kerestek fel. Többségük törvénytelenül működött. A legtöbb látogatás során megerősítést nyert, hogy a szóban forgó intézmények tevékenysége nem felelt meg az önellátó képességüket elvesztő vagy ezt a képességet meg sem szerzett személyek intézeti gondozására vonatkozó állami szabványnak, amelyet a Szociálpolitikai Minisztérium hagyott jóvá.

„Ezenkívül többségük nem szerepel a szociális szolgáltatók nyilvántartásában, ami lehetetlenné teszi tevékenységük nyomon követését. Ez a legfőbb oka annak is, hogy akadályozzák az emberi jogi ombudsman hivatalának munkatársait annak ellenőrzésében, miként tartják be az emberi jogokat ezekben az intézményekben” – hangsúlyozta Deniszova.

Az ombudsman megjegyezte, hogy többször fordult levélben a szociálpolitikai miniszterhez és a megyei államigazgatási vezetőkhöz, hogy biztosítani kell ezen intézmények tevékenységének ellenőrzését, ami a hatályos jogszabályok betartását illeti.

Deniszova hangsúlyozta, hogy mindaddig, amíg ezek a problémák nem oldódnak meg, nem kizárt a harkivihoz hasonló tragikus események megismétlődése.

Megszólalt Marina Lazebna szociálpolitikai miniszter is. „Meg akarom erősíteni, hogy Ukrajnában szükség van a magán­intézmények által nyújtott szociális szolgáltatások piacára, de az nagyobbrészt árnyékban van. Ki kell hozni a fényre, kormányzati támogatásra van szükség. És ellenőrzésre van szükségünk ebben a kérdésben” – jelentette ki a miniszter Szavik Suszter A szólás szabadsága című műsorában.

Hozzátette, 2020-tól működik a szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezetek nyilvántartása. Az adatbázis önkormányzati, állami és magánintézményekről egyaránt tartalmaz információkat.

A Szociálpolitikai Minisztérium adatai szerint a nyilvántartásban jelenleg 91 önkormányzati és 42 magánintézmény szerepel. A magánintézményekre vonatkozó információkat az állami adminisztrációk szolgáltatják.

„14 megyei állami adminisztráció és Kijev szolgáltatott ilyen információt, a többi nem. Kiderül, hogy Ukrajna 10 régiójában nincsenek magán­intézmények, amelyek ilyen szolgáltatásokat nyújtanának. Nem hiszek ebben” – jelentette ki a miniszter.

Ami Harkiv megyét illeti, Lazebna elmondta, hogy miközben tudomása szerint 118 ilyen intézményt ellenőriznek a régióban – köztük 11 panziót, 30 hostelt, 20 idősotthont –, közülük csak három szerepel a nyilvántartásban.

A miniszter ugyanakkor elpanaszolta, hogy az országban nem léteznek hatékony ellen­őrzési mechanizmusok ezen a területen. Arra nem tért ki a tárcavezető, hogy ha nem a minisztérium feladata lett volna az ellenőrző mechanizmusok kialakítása, akkor mégis kié?

Hogyan tovább?

A sajtóbeszámolók arról szólnak, hogy a hatóságok az ország minden szegletében a harkivihoz hasonló illegális szociális intézmények után kutatnak. Az ellenőrzés az okmányokon túl az idősek lakhatási feltételeire is kiterjed.

Volodimir Zelenszkij elnök mindjárt felvetette, hogy reformra van szükség az idős- és rokkantgondozással összefüggő szolgáltatások terén. Az államfő munkacsoport létrehozására, törvényi szabályozásra, minőségi szolgáltatásokra tett ígéretet.

Arról ugyanakkor kevés szó esik, hogy a hatalom ígéretei a távoli jövőre vonatkoznak, miközben az állami-önkormányzati rendszerben már jelenleg sincs elegendő férőhely az ellátásra szoruló idősek számára. A kormányzat új keletű törekvése, hogy rendet teremtsen a szociális szolgáltatások terén, várhatóan jó néhány engedély nélkül működő magánintézmény megszűnéséhez vezet. Azaz mielőtt javulni kezdene az idősek ellátása legalább az intézményi férőhelyek számát tekintve, előbb várhatóan tovább romlik majd a helyzet.

                 (ntk)