23 millió forint értékű vakcinát adományozott Magyarország Kárpátaljának

2021. január 28., 15:47 , 1043. szám

Magyarország Kormánya a kárpátaljai gyermekek immunizációs programjáról szóló határozat rendelkezéseinek megfelelően 2017 óta nagy összegű gyermekoltóanyag-szállítmányokkal segíti Ukrajnát. Ez alkalommal Magyarország kétezer adag nyugat-európai gyártású veszettség elleni Verorab vakcinát adományozott az Ukrán Vöröskereszt Kárpátaljai Megyei Szervezetének bruttó 22 961 400 forint értékben. A vakcina a lyssa-fertőzésgyanús (veszettség) esetek ellátásának kezelésére szolgál.

Az átadásra január 28-án a délelőtti órákban került sor a Tisza nemzetközi határátkelőn, a szokásostól eltérően két helyszínen. Ugyanis dr. Grezsa Istvánt, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztost továbbra sem engedik be Ukrajna területére. Így ő a határ magyar oldalán állva jelképesen átadta a szállítmányt Buhajla Józsefnek, Magyarország ungvári főkonzuljának, és szimbolikusan átnyújtotta a vakcinaadományról szóló táblát Ivanna Szabovnak, az Ukrán Vöröskereszt Kárpátaljai Megyei Szervezete vezetőjének, illetve válaszolt az újságírók kérdésére. Mindeközben mindkét fél eleget tett Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter korábbi figyelmeztetésének is: senki sem lépte át a határt jelző vörös vonalat.

– Jól mutatja ez a helyzet abszurditását, amely ma Magyarország és Ukrajna kapcsolatát jellemzi, hiszen Kárpátalja vezetésének kérésére hozunk most egy humanitárius szállítmányt, konkrétan kétezer adag Verorab vakcinát 22 961 400 forint értékben – kezdte rövid beszédét Grezsa István. – Egy ötéves magyar kormányzati program utolsó esztendejébe léptünk. 5 évvel ezelőtt segélykiáltást kaptunk Kárpátaljáról, hogy nincs elegendő korosztályos védőoltás a gyermekeknek. Ez természetesen minden kárpátaljai, magyar és nem magyar gyermekre értendő. S akkor indítottunk egy ötéves programot, amely egyrészt biztosította a hiányzó vakcinákat, másodsorban szerettük volna, hogyha az a hatalmas különbség, amely a magyarországi és az ukrajnai gyermekátoltottságban van, csökkenne. Végül pedig tapasztaltuk, hogy a szülők oltásellenesek Kárpátalján és egyáltalán Ukrajnában, ezen a szemléleten kívántunk változtatni – emelte ki a miniszteri biztos. – Aztán teltek az évek, jött egy kanyarójárvány például, vagy hirtelen elfogytak a művesebetegek kezeléséhez szükséges eszközök, és nemcsak a veszettség elleni szérum, hanem kígyómarás elleni sem volt sok évig Kárpátalján. Magyarország mindig segített! – hangsúlyozta dr. Grezsa István, és előrebocsátotta, hogy a mai szállítmányon túl már megkapták Kárpátalja vezetésétől a 2021-es programzáró kérelmet.

– Ez többszörös értékű kérelem, és Magyarország, ahogy eddig, most is betartja szavát, és biztosítani fogjuk ezt a segélyszállítmányt is. Ilyen esemény még nem volt, és reméljük, hogy soha nem is lesz. Hiszen az elmúlt 5 esztendőben a harmadik kormányzóval állunk munkakapcsolatban, és ez az első alkalom, amikor a megye vezetése által kért adományt nem tudom átadni személyesen. Ez nem vonatkozik a Vöröskeresztre, amely mindig példamutatóan együttműködik velünk – jegyezte meg a miniszteri biztos.

– Nemcsak a vörös vonalhoz kötött helyzet abszurditása jellemzi a mai állapotot, hanem ez a rozsdás híd is, amelyen ez az esemény most történik. Ez az egyetlen híd, amely teherforgalmat bonyolít a két ország között, és ha meg akarjuk javítani a kapcsolatokat, ezen az abszurditáson kell túllépni. Hiszen nyilvánvalóan a kölcsönös érdekeken alapuló együttműködésen van a hangsúly, amelyhez nélkülözhetetlen a bizalom. Csak az elmúlt három napban átadtunk 50 lélegeztetőgépet Magyarország miniszterelnöke feleségének részvételével, tegnap Magyarország külügyminisztere felajánlotta Kijevben, hogy ezt a hidat rendbe tesszük. Ezzel a mai gesztussal pedig akár több kárpátaljai ember életét menthetjük meg, akit veszett állat harap meg – mondta dr. Grezsa István, és jókívánságait küldte a megye vezetésének, majd ismételten biztosította a jelenlévőket, hogy Magyarország, ahogyan a múltban, a jelenben és a jövőben is kiszámítható és megbízható partnere lesz Ukrajnának.

Végezetül a miniszteri biztos megköszönte a két oldalon szolgálatot teljesítő határőrségnek, hogy lehetővé tették az eseményt, és reményét fejezte ki, hogy legközelebb Ukrajna területén kerülhet sor az átadásra.

A rendhagyó találkozó zárásaként átnyújtotta az adományról szóló táblát Ivanna Szabovnak.

A Vöröskereszt kárpátaljai szervezetének vezetője megköszönte a sokévi együttműködést, és hangsúlyozta:

– Nagyon értékeljük ezt az együttműködést. Mi humanitárius szervezetként tisztában vagyunk bármiféle vakcina jelentőségével a lakosság számára. A magunk részéről vállaljuk, hogy átadjuk az oltóanyagot a megyei infektológiai kórháznak a további szétosztás céljából – mondta Ivanna Szabov, majd kiemelte, hogy a szervezet alapvető és egyik legfontosabb működési elve a semlegesség.

Ezt követően a két „tábor” tagjai elköszöntek egymástól, a vakcinát szállító furgon az ukrán oldalra hajtott, ahol Buhajla József főkonzul átadta az adományt Petruska Istvánnak, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal elnökhelyettesének és Anatolij Psenicsnijnek, a megyei egészségügyi főosztály vezetőjének.

Mindketten köszönetet mondtak a magyar kormánynak a folyamatos humanitárius segítségért, különösen az egészségügyben, valamint Magyarország Ungvári Főkonzulátusának az átadás megszervezéséért. Az illetékes egészségügyi szakember kiemelte, hogy a vakcina rendkívül aktuális a kór kezelése és terjedése terén, hiszen megyénk jelentős részét borítják erdők, ahol a kirándulók, erdészek sok vadon élő állattal találkozhatnak, s nem kizárt a veszett egyed előfordulása. Ezenkívül a lakosság széles köre igényli ezt az oltást, közte az erdőipari és állategészségügyi szféra, valamint a laboratóriumok dolgozói, akik kapcsolatba kerülhetnek a vírussal.

Buhajla József reményét fejezte ki, hogy a mai rendhagyó esemény első és egyetlen ilyen.

– Magyarország eddig is bizonyította azt, hogy segíti a szomszédos Ukrajnát, ahogyan ezt a mai példa is szemlélteti. Tudjuk, hogy a vakcina minden itt élő számára elérhető, s a veszettség sem válogat, nemzetiségre való tekintet nélkül fertőz, ezért ez mindenki számára segítség, aki Kárpátalján él. S ahogy a vörös vonalnál elhangzott, ez most már megszokott kifejezés lett a két ország kapcsolatában, nagyon bízom abban, hogy most valóban nem léptük át a „vörös vonalat” – jegyezte meg az anyaországi diplomata, és a szerdai külügyminiszteri találkozóra utalva hozzáfűzte:

– A konstruktív és nyitott párbeszédnek nincs alternatívája. Folytatni kell ezeket. Magyarország a jövőben is nyitott ezekre a párbeszédekre, s ahogy Szijjártó Péter miniszter úr is fogalmazott, a kárpátaljai vezetés minden okot megad arra, hogy a párbeszéd folytatódjon. Jó kezekben van a megye vezetése, és bízom abban, hogy a mostani fagyos légkört fel tudja váltani egy konstruktív párbeszédet követő együttműködés, s mint a mai napon, a jövőben a két ország kapcsolatában ugyanilyen napsütéses időszak elé nézünk – zárta gondolatait Buhajla József főkonzul.

Egyébként a mostani gyógyszerszállítmányt megelőzően Magyarország Kormánya 2017 elején 5 000 adag kanyaró–mumpsz–rubeola elleni (MMR) oltóanyagot, 2018 elején 8 000 adag kanyaró elleni oltóanyagot adományozott a kárpátaljai Vöröskeresztnek. 2018 májusában 21 600 adag Pentaxim oltóanyag, továbbá 15 000 adag kanyaró–mumpsz–rubeola elleni (M-M-RVAXPRO) oltóanyag került átadásra az Ukrán Vöröskereszt Kárpátaljai Megyei Szervezete részére. 2018 novemberében pedig 10 376 adag 4 komponensű, kombinált diftéria, tetanusz, pertusszisz és járványos gyermekbénulás elleni (Tetraxim) oltóanyaggal támogatta legnagyobb szomszédját, továbbá 2020 júniusában 22 500 adag Pentaxim vakcinát adományozott Ukrajnának.

A tervek szerint a program keretében Magyarország egy 300 millió forint értékű oltóanyag-szállítmánnyal segíti majd Kárpátalját.

Rehó Viktória