Értékteremtő közösségekért díjat kapott Váradi Natália

2021. február 3., 08:07 , 1044. szám

Váradi Natália, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felnőttképzési Központjának vezetője, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány igazgatója, valamint a Táplálékallergiás Gyermekeket Táboroztató Egyesület kapta az Értékteremtő Közösségekért díjakat idén.

Az elismeréseket Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szalay-Bobrovniczky Vince, a tárca civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára adta át február 2-án Budapesten. A díjátadót a február 1-jei civilek napjához időzítették.

Gulyás Gergely azt mondta, fontos évről évre elismerni azon civilek munkáját, akik segítenek előbbre jutni a társadalomnak. Minden esztendőben sok kiemelkedő teljesítmény közül kell a legjobbakat választaniuk – tette hozzá.

Váradi Natália Kárpátalján, az elszakított nemzetrészek egyik közösségében a magyarság megmaradását segíti, közösséget szervez. Tudományos írásai mellett több olyan projektet visz vagy vitt sikerre, amely lehetőséget biztosít a fiataloknak tehetségük kibontakoztatására – emelte ki a miniszter.

Kitartás, bátorság és bölcsesség együttesen szükségesek ahhoz, hogy realitás legyen az identitás megőrzése olyan közegben is, amely régóta nem partnerként tekint a magyar nemzetiségre. Nehéz időket él át a kárpátaljai magyarság, és ilyenkor minden azon múlik, hogy mennyire tud összefogni a közösség – jelentette ki Gulyás Gergely, aki szerint ismét olyan korszakban járunk, amelyben bátorság kell a nemzeti közösségek összetartásához. Ukrajna tevékeny lépéseket tesz a magyar közösség gyengítéséért – közölte, példaként a nyelvtörvényt említve.

A Táplálékallergiás Gyermekeket Táboroztató Egyesületet méltatva a miniszter úgy fogalmazott: nemcsak az a fontos, hogy az élet milyen hosszú, hanem az is, hogy milyen lehetőségeket tartogat. A szervezet 2009 óta évente 120 fiatalt táboroztat.

Szalay-Bobrovniczky Vince kijelentette, hogy Magyarország mindig támogatta és támogatni is fogja a kárpátaljai magyarságot.

Váradi Natália azt mondta, sokat jelent egy határon túli tanárnak a díj, az, hogy figyelnek rá. Másként, támogatás, erkölcsi elismerés nélkül nem lehetne dolgozni – fűzte hozzá.

Az Értékteremtő Közösségekért díjat annak a civil szervezetnek, valamint határon túli civil szervezetnek adományozhatja a Miniszterelnökséget vezető miniszter, amelynek értékteremtő, értékmegőrző tevékenysége példaértékű, valamint annak a természetes személynek, aki a közösség vagy közösségek ilyen irányú tevékenységét elősegíti, támogatja, vagy munkájával hozzájárul a civil szervezetek magas színvonalú működéséhez.

Az Értékteremtő Közösségekért díjat tavaly hozták létre hagyományteremtési céllal. A mostani nyilvános felhívásra 30 civil szervezet és 16 természetes személy érvényes előterjesztése érkezett be 18 megyéből és a fővárosból, valamint a Felvidékről, Kárpátaljáról és Erdélyből.

(MTI/Kárpátalja)