Vakcina Ukrajnának: ami marad

2021. február 10., 11:46 , 1044. szám

Megtörténhet, hogy mire e sorok eljutnak az olvasóhoz, Ukrajna lesz az utolsó országa Európának, amelyben még nem kezdődött el a lakosság tömeges oltása a koronavírus ellen – hacsak nem számítjuk azokat a befolyásos gazdagokat és politikusokat, akiket sajtóbeszámolók szerint néhány héttel ezelőtt illegálisan oltottak be az Izraelből titokban behozott vakcinával. Ráadásul továbbra sem egyértelmű, hogy mikor, s milyen vakcinákra számíthatunk. Csak annyi tűnik bizonyosnak, hogy zömmel nem Európában, hanem Indiában és Kínában gyártott oltóanyagokat kapunk.

Bizonytalan kezdés

Úgy hallani, jövő héten el kell kezdődnie a vakcinázásnak Ukrajnában, a pontos dátumot azonban még senki nem tudja. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter jövő hétfőt, azaz február 15-ét nevezte meg az oltás megkezdésének napjaként, nem zárta ki azonban, hogy közbejöhet valami, és módosítani kell a dátumon. „Amint megkapjuk a vakcinát, mindjárt elkezdjük a vakcinázás folyamatát, nem fogjuk vesztegetni az időt” – biztosította az ország népét a tárcavezető.

Milyen vakcinát kapunk meg? – teheti fel a kérdést az olvasó, akit szinte naponta bombáznak különböző információkkal erre vonatkozóan.

Szegénysoron

A közelmúltban a Globális Szövetség az Oltásokért és Immunizálásért (GAVI) Ukrajnát is felvette azon 18 ország közé, amelyek az elsők között kaphatnak a Pfizer vakcinából a COVAX nemzetközi program keretében. Ezen a listán többnyire olyan szegény és hátrányos helyzetű országok szerepelnek, mint Bhután, Bolívia, Bosznia-Hercegovina, Fülöp-szigetek, Gázai övezet (Palesztin Autonómia), Georgia, Zöld-foki Köztársaság, Kolumbia, Maldív-szigetek, Moldova, Mongólia, Peru, Ruanda, Dél-afrikai Köztársaság, Salvador vagy Tunézia. Jelenleg úgy tűnik, Ukrajna ennek a kezdeményezésnek a keretében 117 ezer adag Pfizer oltóanyaghoz juthat, holott egy hónappal korábban még 220 ezer adagról szóltak a hírek. Tekintettel arra, hogy egy ember beoltásához két adag vakcinára van szükség, ez a mennyiség 58,5 ezer személy beoltását teszi lehetővé, holott a korábban nyilvánosságra hozott országos oltási terv első szakasza 370 ezer ember vakcinázását irányozza elő.

A COVAX révén Ukrajna további 2,2 millió adag AstraZeneca vakcinára is számíthat. Egyelőre azonban nem világos, hogy mikor juthat el ide az angol–svéd fejlesztésű oltóanyag. Köztudott, hogy az előállítónak problémái vannak a tömeggyártással, minek következtében még az európai uniós megrendelések teljesítése is késik. Vagyis aligha remélhetjük, hogy a közeljövőben megérkeznek az Ukrajnának szánt kedvezményes árú vakcinák.

Csak úgy kapkodjuk a fejünket

Az Elnöki Hivatal a minap közölte, Ukrajna megerősítést kapott 12 millió adag koronavírus elleni vakcina szállításáról. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter kifejtette, hogy megállapodás született az AstraZeneca (az Egyesült Királyság és az Oxfordi Egyetem), valamint a Novavax (USA) által kifejlesztett vakcinák szállításáról, amelyeket licencszerződések alapján állítanak elő az indiai Serum Institute-ban. A visszaigazolt megállapodás a Serum Institute és a Crown Agents között létrejött szerződés alapján valósul meg. Az ukrán miniszter szerint a szállítások 2021 februárjától kezdődnek.

Hallhattunk még a kínai SinoVac vakcináról is. Ebből a hírek szerint 700 ezer adag érkezhet február végén – március elején.

Miközben a kormány igyekszik megnyugtatni a lakosságot, hogy rendelkezésre fog állni a szükséges mennyiségű vakcina, több kiadvány is felhívta rá a figyelmet, hogy bár jövő héten el kellene kezdődnie az oltási kampánynak, még egyetlen vakcinát sem regisztráltak Ukrajnában. Tehát hiába a vakcina, ha nem lehet elkezdeni oltani.

Háború és járvány

Mint utaltunk rá, Ukrajna az utolsó európai országok egyike, ahol még nem kezdték el a lakosság vakcinázását, pedig – sajtóbeszámolók szerint – néhány napja már a Donyec-medence megszállt területein és a Krím félszigeten is folyik az oltás az orosz fejlesztésű Szputnyik V vakcinával. Vagyis úgy tűnik, miközben az egész világ elkeseredetten küzd minden elérhető oltóanyagért, Ukrajna nem hajlandó tudomást venni a Szputnyik létezéséről.

Miután Európában és a világon egyre többen nyilatkoznak pozitívan az orosz vakcináról, Kijevben mind kényelmetlenebbé válik ez az álláspont. Hétfőn egy Ukrajna 30 elnevezésű fórumon Volodimir Zelenszkijnek ismét feltették a kérdést, vásárol-e országa oroszországi vakcinát, ha Európában elismerik a hatékonyságát. Az ukrán elnök rámutatott, egyelőre nem igazolták hivatalosan az orosz vakcina minőségét és hatékonyságát. Kifejtette, Oroszországnak előbb be kellene oltania a teljes lakosságát, s csak azután ajánlani fel azt más országoknak. Mint fogalmazott, akkor ez valóban a gyógyításról, az oltásról, és nem a politikáról szólna. Ukrajna kizárólag a globális gyártók biztonságos vakcináit szándékozik beszerezni, ismételte meg az elnök a kijevi álláspontot.

Az ukránok nem nyulak, nem kísérletezhetünk rajtuk – jegyezte meg Zelenszkij. Arra ugyanakkor nem tért ki az elnök, miért és mennyivel biztonságosabb az Ukrajna által lekötött kínai és indiai gyártmányú vakcina az orosznál.

Mindez persze másodlagossá válik, amint megérkeznek végre a vakcinák (bármilyenek), és elkezdődhet az oltás.

(zzz)