A Bridgerton család

Sorozatajánló

2021. február 21., 12:48 , 1045. szám

A Julia Quinn írónő könyveiből készült sorozat rekordokat döntöget a világ egyik legnézettebb médiaszolgáltatójának (Netflix) felületén. Az első évad nyolc epizódja alatt soron követhetjük a címben szereplő Bridgerton család 8 testvérének egy báli szezon alatti élményeit. Kedvcsinálóként szándékosan csak az első részt mutatjuk be, hogy spoilermentes szórakozást biztosítson azok számára, akik ezen ajánló alapján esetleg kedvet kapnának a sorozat első évadjának a megtekintéséhez.

Az 1800-as évek elején játszódó történések híven tükrözik a kor nem hétköznapi Angliájának arisztokrata életszínvonalát. Az aprólékosan, tökéletesre kidolgozott jelmezek (ruhák – a szerk.), díszletek és szokások megteremtik a XIX. századi angol légkört. Minden helyénvaló.

Az első részben megismerkedhetünk a főszereplőkkel: a Bridgerton család tagjaival, más előkelő családokkal és minden egyéb, fontosabb szereplővel. A Bridgerton család fejének halála után a legidősebb fiúra hárul a „lordság” és minden velejáró kötelessége, amelyek közül legfontosabbnak a legidősebb lánygyermek (Daphne – a főszereplő) férjhez adását véli, akit nem mellesleg egész életében arra nevelnek, hogy férjhez menjen. Megkezdődik a szezon. A bálszezon, de vadászidény is lehetne, ahol a házasodni kívánó fiatalok egymást, a gyermekeiknek párt kereső szülők pedig a fiatalabb generációt hajkurásszák. Aki persze nagyon férjhez akarna menni, annak minden bizonnyal nem lesz olyan könnyű dolga, de ki tudja, mit hoz a maradék hét epizód.

Egzotikus szereplők is színesítik az amúgy sem szürke felsőbbrendű társasági közeget: egy vidékről érkező rokon (nem a Bridgertonék hozzátartozója), akiről ránézésre sejthető, hogy valami igazán különleges dolga lesz még a következő részekben, illetve egy rég nem látott herceg, akiben a „lányos anyukák” azonnal leendő vejüket látják.

A sorozatban néhányan annyira férjhez akarnak menni, hogy a „ha nincs ló, jó a szamár is” elvet sem vetik meg. De nem lehet minden olyan egyszerű, hisz jóval magasabb erkölcsi normák szövik át az akkori társadalmat, mint amelyek megfigyelhetők a mi időnkben. Akkor is adtak arra, hogy vajon mit fog szólni a falu, csak az a „falu” jóval nagyobb volt, és nem mellesleg London. A tisztesség és becsület mellett azonban belefér egy „csipetnyi” ármányos fondorlat, átlátszó ügyködés és természetesen cselszövés is.

A dolgok történését nagyban befolyásolja egy botrányos röplap terjesztője, akinek a szava igazán aranyat ér: ha valakit megemlít a papirosán, az rögtön népszerű lesz, de nem mindegy, hogy pozitív vagy negatív hírnevet szerez magának. Az álnéven író személy kiléte titok, bár női néven ír.

Ahogy megkezdődik a bálszezon, elkezdődik a játék is, de vajon hogyan lesz vége? Sikerül szerelemből házasodni, ahogy „illik”, vagy a főhősnő mással is beéri, hogy ha egyáltalán sikerül az első báli szezonja alatt férjhez mennie. Valószínűleg kiderül.

Az IMDb-n elért 7,3-as értékelés viszonylag előkelő, mint a sorozatban bemutatott vagyonos családok egymás utáni felvonulása. A decemberben bemutatkozó sorozat 16+-os besorolást kapott a Netflixen. Jó szórakozást hozzá!

FS