Több ezer lakás maradt fűtés nélkül az erdélyi Déván a Zsil-völgyi bányászok tiltakozása következtében

2021. február 22., 11:58 , 1046. szám

Több ezer lakás és közintézmény fűtés nélkül maradt az erdélyi Déván múlt pénteken azt követően, hogy a Zsil-völgyi bányászok tiltakozása miatt leállt a város távfűtését is ellátó, főleg szénnel működő Mintia hőerőmű.

A vájárok már több napja tiltakoztak amiatt, hogy nem kapták meg idejében a fizetésüket. Két nappal korábban a megyeszékhelytől kilencven kilométernyire található lupényi szénbányában mintegy száz vájár elbarikádozta magát, bértartozásuk rendezését követelve a vállalattól.

Az elmúlt félévben ez a negyedik leállás a Mintia hőerőműnél, amely legutóbb február 9-én maradt fűtőanyag nélkül. Mintián a Zsil-völgyi bányákból származó szenet használják a villamos energia előállítására, az erőmű hűtővizét pedig a dévai távhőszolgáltató hasznosítja.

A bányászok elégedetlenek amiatt, hogy nem kapták meg február 15-én a bérüket. Ennek oka az, hogy a bányákat, a hőerőművet magában foglaló állami Hunedoara energetikai vállalat súlyos anyagi nehézségekkel küzd, csődeljárás alatt van, adósságai meghaladják a másfél milliárd eurót. A bérek kifizetése azért lett gond, mert a vállalat bevételei január 1-től több mint ötven százalékkal csökkentek azt követően, hogy elestek kétféle állami támogatástól.

(MTI/Kárpátalja)