Cserkészbál a főiskolán

2011. március 11., 09:00 , 530. szám

Rekordszámú résztvevő töltötte meg a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola patinás épületét az elmúlt szombaton rendezett latin-amerikai cserkészbálon. A beregszászi cserkészcsapat 19 éves történetében immár hagyomány, hogy a farsang közeledtével bált szerveznek.

Az idei cserkészbál a latin-amerikai táncok jegyében telt. Amint gyülekeztek a résztvevők, egyre több lett a színes jelmez, egyre nagyobb volt a kavalkád. Az est két részből állt: 21.00 óráig elsősorban a kis- és általános iskolás korúaknak szólt a program, az éjszakába nyúló folytatás pedig a felnőttkorhoz közelebb állókat érintette.

Az est díszvendége volt dr. Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a KMPSZ elnöke, aki köszöntőjében értékelte azt a tényt, hogy a cserkészcsapat fennállása óta töretlenül őrzi identitását. Bárdos István csapatparancsnok emlékeztetett arra, hogy két jubileumi év következik: 20 éve tettek fogadalmat az első cserkészek Kárpátalján, s a rákövetkező évben alakultak az első cserkészcsapatok. Ez idő alatt több cserkészgeneráció nőtt fel, köztük a papi hivatást választotta Rácz István római katolikus pap, Marosi István görög katolikus atya és Holozsi András református tiszteletes, valamint a frissen felavatott cserkésztisztek, őrsvezetők garmada. A főiskola a kezdetek óta támogatta a cserkészcsapat működését.

A nyitótánc után a műsorvezetők agapéra invitálták a jelenlévőket, majd a jelmezek bemutatása és értékelése következett. Minden versenyző oklevelet kapott, és jutalmul üdítő jeges koktélt fogyaszthatott a stílusosan berendezett koktélbárban.

A "felnőttebbeknek" Reiplik István tánctanár tanított csacsacsát, és igazította ki a ritmusból kieső lépéseket. A táncok közötti pihenőidő sem ment veszendőbe: a betétjelenetek során egy "utazót" vezettek végig a vidéken, így mutatták be a legjellegzetesebb latin-amerikai nevezetességeket, pl. mindenki felismerte a megjelenített, Rio de Janeiro fölé emelkedő Megváltó Krisztus szobrot. Az est folyamán a táncparkett rögtönzött színpaddá is vált, amíg egy szappanopera eseményeit követhették nyomon a nézők. Akik az est folyamán elfáradtak, Henkel Bettinek köszönhetően a koktélbárban hangulatos körülmények között, gyertyafényes félhomályban jeges koktélokkal olthatták szomjukat. A fiúk folyamatosan apró ajándékokat vásárolhattak a lányoknak, és licitálásra is sor került. A táncverseny győztesei Ilosvay Henrietta és Elek Attila lettek. A bálkirályi és bálkirálynői titulust jelképező ajándékokat a tavalyi páros nyújtotta át ifj. Barna Györgynek és Szedlák Katalinnak. Idén először adták át a csapat vándordíját, egy mesterien kifaragott cserkészliliomot, melyet idén megosztva Ilosvay Henrietta és Nagy Leszja őrsvezetők kaptak. A bál hivatalos része az éjféli gyertyafényes keringővel zárult, amely után még kötetlenebb formában folytatódott a mulatság.

A jó hangulatú bál sikeres lebonyolítása nem egy ember munkája, hanem rendszeres közösségépítő megbeszélések, munkaértekezletek eredménye. Minden feladatkörnek megvolt a felelőse, így minden szervező magáénak érezhette a farsangi program sikerét.

Bárdos István