„Sakkjátszótér” eszközcsomagot kaptak a kárpátaljai óvodák

2021. március 2., 14:34 , 1047. szám

A Nemzetpolitikai Államtitkárság az erős magyar közösségek tematikus év kapcsán még 2020. november 28-án távoktatás formájában szervezte meg a Sakkjátszótér Komplex Képességfejlesztő Program képzését. A képzésben részt vevő intézmények március 1-jén eszközcsomagokat vehettek át, amelyek játékos formában ismertetik és szerettetik meg a sakkjátékot a gyermekekkel.

A hivatalos átadót a Kárpátaljai Magyar Pedagógus­szövetség (KMPSZ) központi irodájában tartották meg. A korábban megrendezett online képzésen Kárpátaljáról 12 óvodából 36 óvodapedagógus vett részt, akik mind átvehették az eszközcsomagokat, melyek módszertani anyagot tartalmaznak a pedagógusok számára, valamint olyan eszközöket, melyek segítik a gyermekeket jobban megismerkedni a sakk varázslatos világával.

Az eseményen Gabóda Éva, a KMPSZ óvodapedagógiai szekciójának vezetője ismertette a Sakkjátszótér Komplex Képességfejlesztő Program lényegét. Elmondta, hogy a képzés segítségével kárpátaljai magyar óvodapedagógusok is megismerhették mindazokat a módszertani megoldásokat, amelyek a kiváló sakkozó, Polgár Judit nevéhez köthetők. Emellett kiemelte: „A program célja az, hogy a gyerekek elsajátítsák a játékos formában való logikus gondolkodást, a stratégiai gondolkodást.”

Kozma Marianna, a Beregszászi 10. Sz. Óvoda pedagógusa elmondta, hogy pozitív tapasztalatokkal gazdagodott a képzés során: „A program a koronavírus miatt online térben valósult meg. Ennek ellenére ezt most nem negatív jelzőként említhetem, hisz a szervezők és az előadók ügyesen oldották meg a helyzetet.”

            K. K.