Még mindig olvasnak a fiatalok

Olcsó könyvek a beregszászi piacon

2021. március 7., 12:38 , 1047. szám

Huszonöt éve, hogy Tóth Miska bácsi könyveket és más régiségeket árul a beregszászi piacon. A város magyar könyvesboltjának bezárása óta csak a református egyház iratmissziójának boltjában lehet magyar könyveket vásárolni, illetve használt könyveket a piacon.

Miska bácsi antikvár könyvei ráadásul nagyon olcsók: közel egy évtizeden át öt hrivnyáért adott egy könyvet, viszont piaci költségeinek növekedését, valamint az inflációt követve ma már 10 hrivnya egy-egy könyv, ami még így is jutányosnak mondható. Néha nagyon érdekes könyveket is fel lehet fedezni a standján, hisz mint megtudtuk, az árualapja már huszonöt éve úgy keletkezik, hogy a Beregszászból, Nagyszőlősről és a környékbeli falvakból kivándorló családok évtizedeken át féltve gyűjtögetett könyvtárait vásárolja fel. Pontosabban a legtöbbször még fizetnie sem kell mostanában – meséli Miska bácsi –, a Kárpátalját végleg elhagyni készülő családok örülnek, ha elviszi a házukból az értéktelennek tűnő régi kacatokat, közöttük a könyveket. No meg a kivándoroltak házaiba beköltözötteknek sem kellenek a régi magyar könyvek. „Az egyik barátom legutóbb azzal keresett meg, hogy még ő fizet nekem, csak vigyem el a sok könyvet a házából. Szomorú, hogy ez már több mint két évtizede így megy mifelénk, de ez az igazság” – mondja, megjegyezve, hogy hiába mennek el, dolgozni még Amerikában is kell.

Miska bácsi a Beregszásszal szomszédos Baktán volt klubvezető, s mivel ott nem kapott a megélhetéshez elegendő fizetést, egy emberöltővel ezelőtt eldöntötte, hogy régiségekkel és régi könyvekkel próbál kereskedni. Azóta szinte mindennap meg lehet őt találni a beregszászi piacon. Nem gazdagodott meg belőle, de még mindig ki tudja egészíteni ezzel a tevékenységgel a nyugdíját. Ráadásul egyfajta missziós tevékenységnek is tekinthető, amit csinál, hisz diákok közül többen nála vásárolják meg a kötelező olvasmányok listáján szereplő könyveket. Illetve az olvasni vágyó emberek elérhető áron juthatnak magyar könyvekhez neki köszönhetően.

„Nem igaz, amit mondanak, hogy a fiatalok már nem olvasnak. Nemcsak az internetről tájékozódnak, itt is megállnak, és belelapoznak egy-egy számukra érdekes könyvbe, és ha megtudják, hogy csak 10 hrivnyába kerül, gyakran meg is veszik. Fontos, hogy a könyv ne legyen drága. Én már annak is örülök, hogy az emberek még ma, 2021-ben is vásárolnak könyvet” – jegyzi meg kissé magasztosan.

Ukrán és orosz nyelvű könyveket is lehet venni Miska bácsinál, de a választék legnagyobb része magyar nyelven íródott, és ezek forgalma sokkal nagyobb. „Ma adtam el ukrán és orosz nyelvű könyvet is, de akárhogy fogják számolni, Beregszász magyar város. Az volt, ma is az, és az is lesz. Ha esetleg egyszer majd nem az lesz, az már nem Beregszász lesz” – mondja, de sürgősen hozzáteszi, hogy ő nem politizál. Miska bácsi kicsit töri a magyart, bár mint mondja, nagyapja és édesapja is magyar volt, de az édesanyja ukrán. Ukrán iskolába járt, és most is gyakrabban beszél ukránul, így nehezebb magát jól kifejeznie a nyelvünkön. Sok olyan ember is felkeresi a piacon, aki nyugatról vagy például Izraelből látogat haza. Ottjártunkkor a koronavírus-járvány miatti korlátozások ellenére is megállt a standja előtt egy Amerikából jött turista, akinek a felmenői Beregszászból vándoroltak ki – a régiségek, régi pénzek és könyvek között nézelődött.

Jómagam is időnként megállok Miska bácsi könyves standja előtt, néha vásárolok egy-egy régi könyvet. Közben van úgy, hogy megbeszéljük a világ, az ország és a város dolgait. Ezúton is hangsúlyoznám: nem politizálunk!

            Badó Zsolt