„Föltámadott a tenger, A népek tengere”

2021. március 15., 17:18 , 1049. szám

Online ünnepi műsorral méltatja a magyar forradalom és szabadságharc 173. évfordulóját a Beregszászi Rezeda Néptáncegyüttes. Az együttes közel félórás műsorát március 15-én este a TV21 UNGVÁR csatornán 20.30-kor (közép európai idő szerint) tekinthetik meg, melyet párhuzamosan a televízió Facebook közösségi oldalán is megosztanak majd.

A „Föltámadott a tenger, A népek tengere” címet viselő ifjúsági műsor az 1848-as szabadságharc és forradalom hangulatát, pillanatait eleveníti meg a népzene, néptánc és a próza eszközével. A műsorban központi elemként a magyar néptáncbetétek vezetik végig a nézőt a különböző helyzetképeken. Az előadásban Szilvási Szilárd, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház segédszínésze prózai jelenetekkel teszi emelkedettebbé a dramaturgiai folyamatot. A zenei aláfestést a Sodró együttes biztosítja. Az előadásban a mezőségi Visa táncai és zenéje a paraszti világot mutatják be, a forradalmi verbuválást és a magyar öntudatra ébredés fonalát a korban írott toborzók (Most szép lenni katonának, Süvegemen nemzeti szín rózsa, Kossuth Lajos azt üzente), illetve prózai szövegek, valamint a szatmári világ kiváló táncai a verbunkos, csárdás és friss táncok elevenítik meg. A szabadság és szerelem érzetét a Kállai kettős dallamára készített koreográfia jeleníti meg.

Az előadást koreografálta és színpadra állította Váradi Enikő és Orosz Péter, a Rezeda Néptáncegyüttes művészeti vezetői. A fénytechnikát Fóris Erik biztosította. A műsor helyszínéül a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház szolgált. A program a Sodró Jótékonysági Alapítvány szervezésében, a Csoóri Sándor Alap támogatásával valósulhatott meg. 

Kőváry