Online kiállításmegnyitó a beregszászi konzulátuson

2021. március 23., 15:09 , 1050. szám

Jurij Selevickij ismert festőművész tárlatmegnyitójára került sor Magyarország Beregszászi Konzulátusán. A járványügyi korlátozások miatt csak a virtuális térben van lehetőség rendezvények megtartására, a konzulátus azonban fontosnak tartja, hogy a kultúrában alkotó emberek számára is legyen lehetőség a megjelenésre.

A március 17-én megtartott megnyitón Szilágyi Mátyás beregszászi főkonzul elmondta: „Bár a járványügyi helyzet nem engedi meg, hogy közönség előtti kiállításokat szervezzünk, de szeretnénk, ha a folytonosság nem szakadna meg, ezért döntöttünk úgy, hogy online kiállításmegnyitót szervezünk.” A konzul szerint nagyon sok tehetséges ember származik Kárpátaljáról. Talán ez annak is köszönhető, hogy itt hosszú évtizedek óta több nemzetiség él együtt barátságban. S a kultúrák keveredése hozzájárulhat, hogy sok tehetséges ember születik a régióban. Jurij Selevickij művészete kapcsán elmondta: „Alkotótevékenysége jó példája a művészeti tradíciók és az új útkeresések összekapcsolódásának, illetve a történelmi múltban gyökerező multinacionális társadalmi környezet és a csodálatos természeti környezet kölcsönhatásai lírai megfogalmazásának.” Selevickij művészetét a folyamatos útkeresés jellemzi. Szabad, öntörvényű művész, aki olyan dolgokat is észrevesz, amelyek mellett más egyszerűen csak elsétálna – jegyezte meg Szilágyi Mátyás főkonzul.

Kopriva Attila festőművész bemutatva az alkotót elmondta: „Jurij műveit jól ismerik Magyarországon, Erdélyben és itthon is.” Szerinte képein a táj szeretete látható, amely sajátságos módon egyesíti a formát és a tartalmat, ezáltal egyedi művészi kompozíciókat alkot. A művész nagyon mélyre igyekszik ásni, amikor néprajzi vagy hagyományos dolgokkal foglalkozik, és nemcsak a narratíváját igyekszik művein keresztül bemutatni, hanem a realitás és az absztrakt kompozíciók egyszerre vannak mélyen jelen műveiben. A Kárpátok Művészetéért és Kultúrájáért Egyesület csak munkácsi művészekből áll, amelyet Jurijjal együtt hoztunk létre – mondta el Kopriva Attila. Céljuk, hogy minél több értéket hozzanak létre a kárpátaljai művészvilágban.

Jurij Selevickij köszönetet mondott a konzulátus vezetőségének, hogy a nehéz körülmények ellenére is megvalósulhatott a kiállítás. „A konzulátus kiállítótermében számos kiváló művész kiállítása került már bemutatásra. Ezek a lehetőségek pedig segítenek abban, hogy a művész kiszakadjon a mindennapi közegből, amelyben általában mozog” – jegyezte meg az alkotó. A művész köszönetet mondott a magyar kormánynak, hogy a magyar állam is fontosnak tartja a művészetet. Mindezt érezve kedve támad a művésznek az alkotásra, és megtiszteltetés számára, hogy kiállíthatja a műveit ezen a helyen – mondta el Selevickij. „A rendszeres kiállítások nagyon fontosak a művészek számára, hisz érdekes látnunk, hogy egy-egy pályatársunk hogyan tekint ugyanazokra a kérdésekre” – jegyezte meg az alkotó.       

VE