Ki kezdeményezheti a kényszerkezelést?

2011. február 25., 09:00 , 528. szám

"A lányom kábítószerfüggő. Egy alkalommal már el is ítélték kábítószer-birtoklás miatt. Egyedül nem képes szabadulni a függőségtől. Úgy döntöttem, hogy kényszerkezelésre küldöm. Azt mondták, a beutalási eljárást a körzeti rendőr indíthatja meg, de az elutasított, azt mondta, intézzem magam, ahogy akarom. Kérem, segítsen - mit tehetek?"

- A területileg illetékes körzeti rendőr közvetlen feletteséhez kell fordulnia, akit a milícia járási főosztályán találhat meg. Neki kell átadnia írásos panaszát, amelyben jelzi a körzeti rendőr tétlenségét, s kéri, hogy forduljanak kérelemmel a bírósághoz a lánya kényszerkezelését illetően. Tudnia kell ugyanis, hogy Ukrajna Törvénye A kábítószerek, pszichotróp anyagok és prekurzorok törvénytelen forgalma elleni fellépéssel összefüggő intézkedésekről 16. paragrafusának 1. és 2. része értelmében az a személy, akit kábítószerfüggőnek nyilvánítottak, de nem veti alá magát önként kezelésnek, vagy a kezelés után továbbra is kábítószert fogyaszt orvosi rendelvény nélkül, és akinek veszélyes magatartása miatt közeli rokonai vagy más személyek a belügyi szervekhez vagy az ügyészséghez fordultak, a bíróság döntése alapján beutalható a kábítószerfüggés elleni kezelésre az egészségügy szakosított intézményeibe.

Ugyanakkor nem utalhatók kényszerkezelésre a súlyos mentális zavarban vagy egyéb súlyos betegségben szenvedők, ami akadálya lehet az ilyen intézményekben való elhelyezésüknek, az I. és II. kategóriás rokkantak, a terhes nők és kisgyermekes anyák, valamint a 60 évesnél idősebb férfiak és az 55 évesnél idősebb nők.

hk