Retekkel kezdődik az idény hajtatásban II.

2011. február 25., 09:00 , 528. szám

A hajtatásban zöldséget termesztő gazdák már javában dolgoznak azon, hogy március utolsó napjaira az asztalunkra kerülhessen a friss hónapos retek. A hónapos retek fajtaválasztásával, termesztésével, növényvédelmével és értékesítésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról Őr Hidi László nagydobronyi gazdálkodót, a Terra Dei Alapítvány szaktanácsadóját kérdeztük. Folytatjuk előző számunkban elkezdett témánkat.

- Milyen gondozást igényel a vetés?

- A retek ápolási munkálatai gyakorlatilag az öntözésben merülnek ki. Kezdetben hetente egy alkalommal ajánlatos öntözni, mihelyst a talaj felszíne megszárad. Később, amint melegszik az idő, megyünk bele a tavaszba, tanácsos áttérni a heti kétszeri, sőt háromszori öntözésre. A lényeg, hogy kis vízadaggal, alkalmanként körülbelül 10 milliméternyivel locsoljunk. Ez azért fontos, hogy a talaj felszíne folyamatosan nedves legyen, s így a retek ne kényszerüljön mélyre növeszteni a gyökereit. Az a szép ugyanis, ha a retekgumónak vékony, bajuszszerű gyökerei vannak. Ha azonban szárazon tartjuk a retket, az "elmegy" a mélyebb talajrétegekbe a víz után, s vastag karógyökerei alakulnak ki, ami rontja a termés piacosságát.

- Melyek a leggyakrabban előforduló problémák?

- Előfordul például, hogy nem kellően színesek a gumók. Ilyenkor ajánlott a kálium-nitrátos fejtrágyázás, melynek során körülbelül 1,5 kg kálium-nitrátot juttassunk ki 1000 liter vízzel kilocsolva.

Megtörténik, hogy a meleg visszafogása érdekében nem szellőztetnek megfelelően a termesztők. Amennyiben azonban folyamatosan vizes marad a levélzet, kialakulhat a retekperonoszpóra, amely gyakorlatilag már +4 oC hőmérsékletnél képes fertőzni. Ezért legalább két-háromszori permetezés ajánlott e betegség ellen a növények szikleveles állapotától kezdve. Természetesen eközben nem szabad megfeledkezni a növény-egészségügyi várakozási idő betartásáról. Leginkább Ridomilt szoktunk használni erre a célra 2,5 kg/ha dózisban, azaz 10 liter vízhez 5 dkg növényvédő szert szükséges adni a permetlé elkészítéséhez. Amennyiben nem törődünk a megelőzéssel, s megfertőződik a növényállomány, a betegség a levelekről lehúzódhat a gumókra, s azokon lilásfekete foltok alakulnak ki. Az ilyen termés gyakorlatilag eladhatatlanná válik.

- Mikor jön el a szedés ideje?

- A szedés ideje akkor jön el, amikor a növény gumói elérték a megfelelő méretet. A gumóméret, mint említettük, fajtafüggő. A óriás gumójú fajtáknál, mint amilyen a már említett Sora vagy Celesta, ez a 4 centiméteres átmérőt és az azt meghaladó gumóméretet jelenti, míg a kisebb gumójú fajtáknál a 3 cm körüli méret az ideális. Jellemzően március 25. után, április első napjaiban érik be az első termés. Mifelénk a szedés úgy történik, hogy a szedő mindjárt csomóba is kötözi a gumókat az előkészített, megfelelő méretűre vágott madzaggal. Más falvakban olyat is láttam, hogy kosárba vagy talicskába szedik a termést, majd kint, az árnyékban a háznép idősebb tagjai, az asszonyok szokták csomóba kötni a gumókat. Ezután az áru értékesítésre való előkészítésének részeként a gumókat meg kell mosni. Ezt egy vízzel teli kádban vagy egyéb nagyméretű víztároló edényben célszerű elvégezni, amelybe beleszórhatjuk a gumókat. Amennyiben jó a talaj szerkezete, a retekcsomók könnyen tisztára mosódnak. Ezután a locsolócsőből folyatva a vizet tisztára öblíthetjük a gumókat. Miután lecsorgattuk a csomókat, már viheti is azokat a felvásárló, vagy csomagolhatjuk az árut a piacra. Egyedül azt nem tehetjük meg, hogy a vízben hagyjuk a növényt, mert a sokáig ázó retekcsomó meglilul és eladhatatlanná válik. Ebből következik, hogy nem lehet órákig áztatni a retket, hanem amennyiben vízbe dobtuk, azonnal neki kell állni a mosásnak.

- Mennyi bevétellel számolhatnak a termesztők?

- A sokéves tapasztalat azt mutatja, hogy a fóliaházból 100 négyzetméterenként kb. 800-1000 csomót lehet felszedni. Az ár évről évre változik a körülményektől függően. Mifelénk például a várható bevétel mindig nagyban függ attól, hogy az adott esztendőben mikorra esik a pravoszláv húsvét. A pravoszláv húsvét előtti héten ugyanis két-háromszoros árat is fizetnek érte a vásárlók. Sajnos az idei esztendő nem kedvező ebből a szempontból, mivel április 25-re esik az ünnep, amikorra már nem lesz fóliás retek a piacon. Reméljük viszont, hogy a szabadföldi retek éppen beérik addigra. Tavaly április elejére esett a mi húsvétunk és a pravoszláv húsvét is, s akkor bizony az öt hrivnyát is megfizették csomójáért a vásárlók, amúgy viszont olyan két hrivnya körüli ár szokott kialakulni.

pszv