„Által mennék én a Tiszán...” népdaléneklési verseny online térben

2021. március 30., 19:30 , 1052. szám

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) idén online térben kényszerült megtartani népdaléneklési versenyét, melyet így is nagy érdeklődés övezett. A versenyre beérkezett 64 produkciót neves anyaországi szakmai zsűri értékelte.

A március 26-án online térben megtartott eseményen Fodor Éva, a KMPSZ irodaigazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, aki elmondta, hogy bár a hagyományoktól eltérően online formában hirdették meg az eseményt, ettől eltekintve szép számmal jelentkeztek. Az igazgató gratulált a felkészítő tanároknak és a versenyzőknek, hisz már maga az nagy dolog, hogy ezekben a viszontagságos időkben sikerült felkészülni a versenyre.

Pál Katalin, a Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja (HHHK) vezetője, a verseny szakmai felelőse elmondta: „Köszönöm a felkészítő tanároknak, a gyerekeknek, a zsűrinek, hogy ezekben a nehéz időkben is felvállalják a hagyományőrzést, és felkészülnek az ilyen alkalmakra.” Kiemelte, hogy szeretnének a későbbiekben egy olyan platformot létrehozni, ahol a zsűri tagjai és a felkészítő tanárok között mentori kapcsolat alakulhat ki. A kárpátaljai hagyományok háza hálózat vezetője megjegyezte, hogy nem volt egyszerű helyzetben a zsűri, hiszen sok remek produkció érkezett be a versenyre.

Vakler Anna, a népművészet ifjú mestere, népdalénekes, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének elindítója, a verseny zsűritagja köszöntőjében elmondta: „Nemcsak akkor szükséges belekapaszkodni az éneklésbe az örökölt népdalainkon keresztül, amikor minden rendben van, hanem akkor is, amikor feszült helyzetben vagyunk. Sokan vagyunk, akik nemcsak a vírushelyzet miatt érzik a feszültséget, hanem azért is, mert aggódunk a kárpátaljai társainkért. Amikor végighallgattam többször minden felvételt, akkor az jutott eszembe, hogy immár itt van egy földrajzi és egy időbeli híd is közöttünk. Azt látom, hogy nemcsak a dalok, és az önmagunk csiszolása, hanem valamennyiünk gondolatai, érzései és az összetartozásunk is fontos nektek, ez az, ami erőt kell hogy adjon ezen nehéz időkben” – mondta el Vakler Anna.

Juhász Erika népdalénekes, a Nyíregyházi Egyetem Zenei Intézetének mesteroktatója köszöntőjében kiemelte: „Korábban még nem volt alkalmam részt venni ezen a versenyen, de meglepő volt számomra, hogy mennyi jó hangú gyermek van ezen a vidéken. Mindenkiben olyan értéket látok, amely nagy ajándéka Kárpátaljának. Nagyon változatos volt a versenyanyag, sokféle vidékről érkeztek dalok. Nagy örömmel konstatáltam, hogy van egyfajta odafordulás a hazai anyaghoz. Nagyon fontos, hogy átvegyük azt a hangot, amely Kárpátaljára jellemző, hogy újra felviruljon ennek a tájnak is a népdalanyaga.”

Berta Alexandra, a Hagyományok Háza szakelőadója, népdalénekes, a népművészet ifjú mestere, a verseny zsűritagja megjegyezte: „Az idei éven harmadik alkalommal sikerült betekintenem a kárpátaljai népdalénekesek munkájába. Szeretném kiemelni azt a fejlődést, amit az elmúlt három évben én magam is láttam. Ebben nagyon sok munka van, és azt hiszem, hogy ez annak is köszönhető, hogy a Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja és a Pál család foglalkozik a kárpátaljaiakkal a mentorprogram segítségével.

Pál Eszter, a Magyar Állami Népi Együttes szólistája, népdalénekes, a népművészet ifjú mestere köszöntőjében elmondta: „Végtelen nagy öröm volt számunkra, hogy ennyi komoly produkció érkezett a versenyre, amiért hálásak vagyunk a felkészítő tanároknak.”

A köszöntéseket követően Váradi Enikő, a HHHK kulturális szervezője kihirdette a verseny eredményeit. A népdaléneklési versenyre két kategóriában – szóló és énekegyüttesek – lehetett nevezni. A szóló kategóriában két korcsoportban – 6–12 évesek és 13–18 évesek –mérettettek meg a népi ének művelői. A versenyen a szakmai zsűri arany, ezüst és bronz minősítést osztott ki a dalos pacsirták számára.

A zsűri döntése alapján a szólóénekesek kategóriájában az I. korcsoport arany minősítés helyezettjei: I. Kiss Liliána; II. Páva Laura; III. Györke Anna és Csirpák Eszter. A szólóénekesek kategória II. korcsoportja arany minősítés helyezettjei: I. Dzjapkó Rebeka; II. Turjanica Emília; III. Gyurkó Abigél és Kokas Kornélia.

Az énekegyüttesek kategóriájában az arany minősítés helyezettjei: I. Tulipánszív Énekegyüttes; II. Fülemüle Énekegyüttes, Margaréta Énekegyüttes és Viski Énekegyüttes; III. a Bátyúi Művészeti Iskola.

Idén a zsűri első alkalommal adott át legjobb felkészítő tanár díjat, melyben két pedagógus részesült: Kokas Erzsébet Tiszapéterfalváról, valamint Kiss Ágnes Szürtéből.

A nyertesek értékes ajándékokkal gazdagodtak a KMPSZ és a HHHK felajánlásával. A program szakmai partnere a Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja volt.

ev