Miért megoldatlan Ukrajnában az iskolák tankönyvellátása?

2011. február 18., 09:00 , 527. szám

Ukrajnában megszokottá vált, hogy az iskolák tankönyvek nélkül kezdik a tanévet, s ez az állapot rendszerint az őszi, sőt a tavaszi szünet után is folytatódik. Pedig a tankönyvkiadás - lévén nyereséges tevékenység - nem csekély profitot hoz az ezzel kapcsolatos állami megrendeléseket monopolizáló csoportoknak és magánszemélyeknek - írta egyik legutóbbi számában a Zerkalo Nyegyeli című mértékadó ukrán hetilap.

A hovatovább tarthatatlan iskolai tankönyvhelyzetet vázoló terjedelmes elemzésükben a cikk szerzői a többi között rámutatnak: a korrupció diadalaként értékelhető az oktatási minisztérium által a 10. osztályos tankönyvek megjelentetésére tavaly meghirdetett állami közbeszerzés lebonyolítása, amellyel a tárca az Olekszandr Udod vezette Innovációs Technológiai és Oktatástartalmi Intézetet bízta meg. Az Informatika tankönyv kiadására áprilisban kiírt pályázatot például a BHV Kiadói Csoport nyerte meg. A kiadó annak rendje és módja szerint előkészítette a 180 ezer példányban megrendelt tankönyv kéziratát, ám az oktatási minisztérium egyszerűen nem utalta ki a kiadónak a pályázaton elnyert összeget, ehelyett szeptemberben - minden pályázat nélkül - egy másik kiadót bízott meg egy egészen más informatikai tankönyv kiadásával.

(Ennek folytán az a paradox helyzet állt elő, hogy a nemzetiségi iskolák, köztük a kárpátaljai magyar tanintézetek 10. osztályos tanulói az informatikát olyan tankönyvből fogják tanulni, amely ukrán nyelven nem jelent meg. Az oktatási tárca ugyanis az eredetileg jóváhagyott tankönyv fordítását már megfinanszírozta, s utólag ezen nem akart változtatni. - V. B.)

A hetilap szerint a BHV Kiadói Csoportéhoz hasonló helyzetbe még legalább tucatnyi, a pályázaton tisztességes módon nyert kiadó került, ám a munkával az oktatási minisztérium mégis a Geneza és Oszvita kiadókat bízta meg. A minisztériumi intézet igazgatója, Udod úr nem is reagál az ügyben hozzá intézett kérdésekre - olvasható a cikkben. Ehelyett azt állítja, hogy az iskolák tankönyvellátottsága 96 százalékos, miközben az intézet által a mostani tanév kezdetén kiadott jelentés szerint az állam csak a tanulók 65 százalékának tudja maradéktanul biztosítani a tankönyveket. A többi iskolás - mutat rá a kijevi kiadvány - valószínűleg soha nem kapja meg teljes számban az ingyenesen járó állami tankönyveket.

Az írás szerzője szerint a független Ukrajnában eddig még egyetlen kormánynak sem sikerült idejében biztosítani az iskolák tankönyvellátását. Sőt, a helyzet egyre csak romlik, annak ellenére, hogy mind több szabályt vezetnek be és a kérdéssel foglalkozó újabb hivatalokat állítanak fel. A probléma mindaddig megoldatlan marad, amíg az iskolaügytől távol álló hivatalnokok döntik el, milyen tankönyvekre van szükségük a tanulóknak - emlékeztetnek a cikkírók, rámutatva, hogy szerintük a megoldást a tankönyvkiadás monopóliumának a megszüntetése és átlátható, korrupciómentes piaci viszonyok megteremtése jelenthetné.

Varga Béla,