Az ukrán külügyminisztert fogadta Schmitt Pál köztársasági elnök

2011. február 18., 09:00 , 527. szám

Schmitt Pál köztársasági elnök megbeszélést folytatott a hivatalos budapesti látogatáson tartózkodó Konsztantin Griscsenko ukrán külügyminiszterrel.

A Sándor-palotában sorra kerülő találkozón az államfő hangsúlyozta, hogy Ukrajna - úgy is mint szomszédos ország - Magyarország számára kiemelten fontos partner, ezért hivatalba lépését követően első hivatalos látogatásai között utazott Ukrajnába.

A kétoldalú kapcsolatokat áttekintve Schmitt Pál beszámolt arról, hogy féléves elnöksége alatt már tett hivatalos látogatást országukba, továbbá tavaly ősszel hivatalában fogadta az ukrán parlamenti elnököt.

Az ukrán külügyminiszter méltatta az országa és Magyarország közötti kapcsolatokat, amelyben az energetikai, tudományos, kulturális együttműködésen túl hangsúlyos szerepet játszanak a két országban élő magyar és ukrán kisebbségi közösségek. Schmitt Pál ezzel kapcsolatban beszámolt arról, hogy a magyar közvélemény figyelemmel kíséri a kárpátaljai magyar közösség helyzetének alakulását, és örömmel nyugtáz minden eddigi kedvező változást.

Griscsenko kiemelte, hogy számítanak a soros EU-elnökséget betöltő Magyarországra az ukrán európai integrációs törekvések támogatásában, hiszen Ukrajna hosszú távú célja a teljes jogú EU-tagság megszerzése. Mint mondta, nagy várakozással tekintenek a budapesti Keleti Partnerség csúcstalálkozó elé.

Schmitt Pál kifejezte reményét, hogy a tanácskozáson Ukrajna államfői szinten képviselteti magát. A magyar államfő arra buzdította tárgyalópartnerét, hogy Ukrajna soha ne adja fel a teljes jogú EU-tagság megszerzése érdekében tett erőfeszítéseit, hiszen Ukrajna földrajzi helyzete, történelme, kultúrája révén ugyanúgy európai ország, mint az EU-tagállamok bármelyike.

Az ukrán külügyminiszter meghívta a magyar köztársasági elnököt, hogy vegyen részt a csernobili katasztrófa 25. évfordulója kapcsán tartandó áprilisi megemlékezésre. Schmitt Pál a magyarországi vörösiszap-tragédiával párhuzamot vonva fontosnak nevezte, hogy ilyen rendezvények révén a további katasztrófák megelőzésének szándékával sikerüljön felhívni a nemzetközi közvélemény figyelmét a lehetséges veszélyforrásokra.

A megbeszélés végén az ukrán külügyminiszter röviden ismertette a 2012-es ukrán-lengyel labdarúgó-Európa-bajnokság ukrajnai előkészületeinek helyzetét.