Túra a Pikujra

2021. április 19., 16:25 , 1054. szám

A Kárpátaljai Hazajáró Egylet soron következő túrájára 2021. április 24-én kerül sor, melynek keretében a Pikuj (Pokolbérc) csúcsára invitálják a túrázni vágyókat.

Hatalmas sziklákkal csipkézett orma nem hiába népszerű, hiszen Kárpátalja egyik legszebb hegycsúcsa, mely távolról is kedves a szemnek, s felismerhető a jellegzetes piramis alakjáról. A legszebb arcát talán a Borzsa-havasban elénk táruló látványa adja.

A Keleti-Beszkidek legmagasabb pontjáról jól látszik a Szarvas-patak és a Latorca völgye, a galíciai hegyek, a Borzsa-­havas, a Róna-havas és a Verecke környéki dombok, az élesebb szeműek pedig még az emlékművet is kivehetik.

Járműveinket hátrahagyva indulunk el Beregsziklás (Scserbovec) takaros, autentikus faházai között, s elhaladunk a falu görögkatolikus temploma mellett is. Az utolsó házakat elhagyva, a patakon átkelve kezdődik az igazi túra, folyamatosan emelkedő hegyoldalban, szép erdei ösvényen vezet az út. Nagyjából 1 km-rel a gerinc előtt kiérünk az erdőből. Már innen lenyűgöző a kilátás! A gerincre feljutva már csak egy karnyújtásnyira van az 1408 m-es Pokolbérc. Fentről a kilátás már magáért beszél…

Figyelem! Ilyenkor, április második felében még hó fedi a magasabb csúcsokat. Arra kell készülni, hogy helyenként 30–70 cm-es hóban fogunk túrázni, a beszakadás sem kizárt. Téli bakancsot húzzunk!

A csúcsról leérve Felsőgerebenben az egylet vendégházánál elfogyasztunk egy forró teát.

Gyülekezés: 07.15, Beregszász, a római katolikus templom előtt.

Indulás: 07.30.

Az utazás módja: telekocsi.

A túra kiindulási és érkezési pontja: Щербовець (Beregsziklás).

Teljes túratáv: kb. 14-15 km.

Szintemelkedés: 880 m.

Nehézségi szint 5-ös skálán: 3.

Szervező, túravezető: Vezsdel László.

Ár: a Kárpátaljai Hazajáró Egylet tagjainak 50 hrivnya/fő, aki nem tagja az Egyesületnek: 100 hrivnya/fő.

A túrához való csatlakozás feltétele a jelentkezési lap kitöltése, amely a https://www.karpataljaihazajaro.com/pikuj oldalon található.       

KHE