Felvidéki magyarokat tüntettek ki Magyarország Pozsonyi Nagykövetségén

2021. április 21., 09:43 , 1054. szám

A felvidéki magyar közösségért végzett munkájuk elismeréseként odaítélt állami kitüntetéseket vett át két ismert felvidéki magyar személyiség Magyarország Pozsonyi Nagykövetségén április 14-én.

Az Áder János magyar államfő által még a márciusi nemzeti ünnep alkalmából adományozott, de a járványhelyzet miatt csak most átadott kitüntetéseket Pető Tibor nagykövet nyújtotta át a pozsonyi nagykövetségen rendezett szűk körű ünnepség keretében.

„Fontosnak tartjuk ilyen szűk körben is átadni ezeket a kitüntetéseket, mert úgy gondoljuk, hogy a normális életünk része, amikor közösségünk kiemelkedő teljesítményt nyújtó tagjait kitüntetjük” – mondta az átadás rendhagyó körülményeire utalva Pető Tibor. A nagykövet gratulált mindkét kitüntetettnek, akikről azt mondta: bár más-más területen, de egyaránt tettek azért, hogy legyen a magyarságnak jövője a Felvidéken.

A kitüntetettek közül a neki adományozott Magyar Arany Érdemkeresztet elsőként Németh Gabriella, a Magyar Közösség Pártjának politikusa vette át. A felvidéki magyarság önazonosságának megőrzéséhez hozzájáruló több évtizedes tevékenységéért, valamint Pozsony megye és Győr-Moson-Sopron megye együttműködésének elmélyítéséért adományozott elismerést a kitüntetett óriási megtiszteltetésnek nevezte. Rámutatott: a kitüntetés öröm, de egyben kötelez is, ezért a jövőben is azon fog munkálkodni, hogy a Felvidéken megmaradjon a magyar közösség, beleértve a szórványban élőket is.

A neki adományozott Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést másodikként Molnár Sándor, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház zsinati főtanácsosa, a rimaszombati egyházközség lelkipásztora vette át. A lelkész a felvidéki magyarság és reformátusság jelenét és jövőjét szolgáló eredményeiért, illetve a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében a Felvidéken megvalósított fejlesztések koordinálásában elért érdemeiért kapta az elismerést. A kitüntetést megköszönve azt mondta: az nemcsak neki szól, hanem mindenkinek, aki aktív szerepet vállalt a program megvalósításában. Hozzátette: hálát ad az óvodaprogramért a magyar kormánynak és azoknak a pedagógusoknak is, akik segítették annak végrehajtását.

(MTI/Kárpátalja)