Az emésztőrendszeri megbetegedések homeopátiás és fitoterápiás kezelése

2011. február 18., 09:00 , 527. szám

A hagyományosan elfogadott gyógymódok mellett milyen homeopátiás, illetve gyógyfüves kezelésekkel lehet küzdeni az emésztőszervi betegségek ellen – veti fel a kérdést egy munkácsi olvasónk, melyre dr. Kertész Árpád, a Beregszászi Járási Kórház homeopátiával és fitoterápiával is foglalkozó orvosa válaszol.

– Emésztőrendszerünk biztosítja a szervezet folyamatos működéséhez szükséges energiát, sejtjeink gyarapodását, valamint a felgyülemlett salakanyagok eltávolítását. Fő "karmestere" pedig – mely kezében tartja az emésztés minden fázisát – agyunk hipotalamuszi részében található, s onnan irányítja a folyamatokat – indítja beszélgetésünket a szakember. – Az életritmus felgyorsulása, a krónikus stressz, a zaj, illetve a túl hangos zene viszont – idegrendszerünk károsításán keresztül – negatívan hat a szív- és érrendszer, valamint az emésztőrendszer működésére. A gyomor-, illetve a bélidegesség különösen gyakran fordul elő a pedagógusok, az orvosok, a gépkocsi-, valamint a mozdonyvezetők körében, az emésztőrendszer idegi problémái pedig kedvező táptalajt nyújtanak a későbbiek során fellépő gyulladásos és fekélyes elváltozásoknak. A hagyományosan elfogadott gyógymódok mellett viszont nagyon jó homeopátiás orvosságok, illetve gyógyteák is a rendelkezésünkre állnak az eredményes kezeléshez, ám mindezen készítményeket csak kezelőorvosunk tudtával és beleegyezésével szabad szednünk, óvakodjunk az öngyógyítástól.

– Milyen homeopátiás gyógyszereket tudna ajánlani az emésztőszervi megbetegedésekben szenvedőknek?

– Bélpuffadás esetén igen hasznos orvosság a Junienzim, valamint az Enzisztál, melyek aktív szenet, hasnyálmirigy-kivonatot és szárított epét tartalmaznak, s szükség esetén 10-15 napig tartó kúrát végezhetünk velük, melynek során minden étkezés közben vagy után beveszünk egy tablettát, de alkalmilag is szedhetjük azokat egy-egy zsírosabb étel elfogyasztása közben vagy után. Fel szeretném hívni a figyelmet a régóta használt és bevált Galstena-cseppekre, melyeket krónikus epehólyag-gyulladás, illetve hasnyálmirigy-elégtelenség esetén alkalmazhatunk. Három napig naponta háromszor 10 cseppet kell feloldani belőlük langyos vízben, s félórával az étkezés előtt kell lenyelnünk az oldatot. Egy probléma van vele: nagyon drága készítmény, egy 20 ml-t tartalmazó üvegcse 55 hrivnyába kerül. Azoknak a betegeknek pedig, akik hosszú ideig szedtek antibiotikumokat, s ezért károsodott a bélflórájuk – diszbakteriózis alakult ki náluk –, ajánlanám a Hylak-cseppeket, melyekből naponta háromszor vegyenek be 30-40 cseppet vagy étkezés előtt, vagy másfél órával az után. S felhívnám még a figyelmet a nem kimondottan homeopátiás készítményként számon tartott Linexre, melyből étkezés után kell bevenni egy kapszulát. Nagyon hatékony homeopátiás gyógyszer a Chelidonium, mely jó hatással van a máj, illetve az epevezetékek gyulladására, a sárgaságra, illetve a végbélviszketegségre. Naponta háromszor, félórával étkezés előtt szopogassunk el belőle három tablettát. Sajnos, Kárpátalján egyetlen gyógyszertárban sem forgalmazzák, ám több lembergi patikától is meg tudják rendelni a nevezett gyógyszert.

– Milyen gyógyteák válnak be az emésztőrendszeri betegségek elleni küzdelemben?

– A gyomoridegességben szenvedők számára megnyugvást hozhat a citromfű, a fodormenta, a kamilla és a feketebodza-virág keverékéből készült gyógytea, melyből naponta háromszor, félórával étkezés előtt meg kell innunk másfél decinyit. Emellett vannak nagyon jó gyógyteák májproblémákra, melyek különböző gyógynövények, például a vérehulló fecskefű kivonataiból készülnek, hatékonyak a májgyulladás, illetve a krónikus epehólyag-gyulladás ellen, s ugyancsak naponta háromszor, étkezés előtt egy félórával kell elfogyasztanunk belőlük másfél decinyi mennyiséget. De vannak gyomor- és bélbántalmak, krónikus hasnyálmirigy-gyulladás, illetve gyomorfekély elleni gyógyteák is – minden beteg figyelmébe ajánlom Szeleznyov doktor gyógyteáit. Forrázzuk le a gyógynövényekből készült keveréket, majd fél óráig hagyjuk állni. Sohase édesítsük cukorral, hanem csak mézzel, s jó másfél órával étkezés után igyunk meg belőle egy-másfél decit.

Él egy tévhit, mely szerint minél többet iszunk meg a gyógyteákból, annál hamarabb gyógyulunk ki a betegségünkből.Ám tudnunk kell, hogy ha az előírt mennyiségnél többet fogyasztunk ezekből a készítményekből, akkor épp az ellenkező hatást váltjuk ki, fellángolhat a betegség. Óvakodjunk hát a túlzásoktól!

Lajos Mihály