Tim Ripper Owens Ungváron

Judas Priest Tribute Band turné

2011. február 18., 09:00 , 527. szám
A Babalu színpadán

Február 11-én, pénteken az ungvári Babalu klubban nagyszabású koncertre került sor a beregszászi Judas Priest Tribute Band együttes szervezésében, mely első állomása volt a zenekar, valamint Tim Ripper Owens, a Judas Priest egykori szólóénekese közös Ukrajnai turnéjának. Az énekes kelet-európai turnéja során Ukrajnán kívül fellép Romániában, Magyarországon és Szlovéniában is.

Előbb a magyarországi Tirana Rockers lépett fel, mely a dirty rock műfajban jeleskedik. A srácok alaposan előkészítették a közönséget, így a Judas Priest Tribute Band már a jó hangulatban levő rajongóknak játszhatott. A beregszászi együttes mind külsőségekben, mind előadásmódban az anyazenekarhoz, a Judas Priesthez hűen adta elő a brit metálcsapat klasszikusait: Metal Gods, The Ripper, Hell patrol, Breaking the law és számos más Judas Priest-dalt, amelyeket vastapssal köszönt meg a lelkes közönség. Azonban az est fénypontja mégiscsak Tim Ripper Owens, a Judas Priest egykori szólóénekesének fellépése volt, aki apait-anyait beleadva, energiájával csöppet sem takarékoskodva hódította meg a kárpátaljai közönséget, mely régen hallott ilyen magas színvonalú rockzenét. Ripper 1996-ban csatlakozott az akkor éppen énekes nélküli Judas Priesthez. Rob Halford korábbi énekes visszatéréséig két albumon is hallatta hangját. Távozása után nem sokkal csatlakozott a floridai heavy-powert játszó Iced Earth-höz, melynek három albumán szerepelt. 2008-ban csatlakozott a neoklasszikus gitárhős Yngwie Malmsteenhez, akivel tavaly jelent meg második közös albumuk.

A Judas Priest Tribute Band zenekart – mely áprilisban lesz kétéves – alapítója, Dzsanda Mihály szólógitáros mutatta be: Balázs István – ének, Poncz Tibor – basszusgitár, Illés András – ritmus- és szólógitár, Czébely Csaba (korábban Pokolgép) – dob.

– Hogy sikerült elérni, hogy Tim Ripper Owens elvállalja a vendégszereplést?

– Nem volt egyszerű megszervezni ezt a közös turnét, sok külföldi barátunk is segített ebben. Ott voltunk tavaly Tim Ripper Owens budapesti koncertjén, ahol sikerült megismerkednünk. Már akkor felvetettük, hogy esetleg felléphetnénk együtt. Először talán tréfának vette az ajánlatunkat, de később kapott tőlünk anyagot, láthatott bennünket az interneten, s elismerően nyilatkozott a műsorunkról, az eredetire nagyban emlékeztető színpadképünkről, amely azt a bizonyos Judas Priest-feelinget hivatott visszaadni. Így egyezett bele a közös fellépésbe, s maga választotta ki azokat a Judas Priest-dalokat, amelyeket el szeretne énekelni velünk. Nem egy dal a legnépszerűbbek és legnehezebbek közül való, mint például a Painkiller, a Desert Plains vagy a Victime of Change. Egyébként a koncertprogram – amellyel turnézunk – 19 számból áll, s ezekből tízet énekel Owens. A számok zöme a régi Judas Priest legnagyobb slágerei közül való.

– Mit kell tudnunk a most induló turnéról?

– Ukrajnai turnénknak a tervek szerint öt állomása lesz. Az ungvári fellépés után sorrendben Kijev, Illicsevszk, Luganszk és Donyeck következik.

– Milyen a közönség érdeklődése?

– Az ukrajnai helyszíneken több száz jegy kelt el máris elővételben. Külön kiemelném: azt, hogy Tim Ripper Owens velünk énekel, rendkívül nagy megtiszteltetésnek vesszük.

Baráth József