2011. február 4.

2011. február 4., 09:00 , 525. szám

"Mégis elég sok időt töltöttek ott, és bátran szóltak az Úrban bízva, aki bizonyságot tett kegyelmének igéje mellett." (Apostolok cselekedetei 14,3)

A kedves olvasó a Bibliának ezt a könyvét az Újszövetségben olvashatja. Itt találkozhatunk azokkal a beszámolókkal, amelyek az első keresztyén gyülekezet életébe és munkálkodásába kalauzolnak el bennünket. A szerző, Lukács - civilben orvos - a személyes útinaplóformával ragadja meg az érdeklődő figyelmét. A 13. fejezettől kezdve szinte kézen fogva vezet bennünket végig Pál és Barnabás első missziói útjának állomásain.

Nézzük csak, miért is nem tudnak otthon maradni Pálék?

a) Számukra a Megváltóba vetett reménység és ennek gyakorlatban történő megélése szorosan összetartozott. Nemcsak elméletben akartak keresztyének lenni. b) "Mégis elég sok időt töltöttek..." Jól tudták, hogy kitartás nélkül nem várható semmilyen eredmény. Amivel időd legjavát töltöd, attól várhatsz viszonzást. Ha tévézel, attól. Ha pletykálsz, attól. Ha iszol, attól. Ha időt szánsz magadra, a feltöltődésre, attól. Ha céljaid, és nem a körülmények vezetnek, úgy attól. c) Azzal kezdték, amit megtehettek, és nem azért sírtak, amit nem. Kezdd el te is. Jézus szerint a legkisebb jócselekedet már egy pohár víz odaadásánál kezdődik. Van kezed? Van vized? Hol egy szomjas ember? Találd meg azt, amit megtehetsz. d) Az Úrban bíztak. Lehetetlen mindent kézben tartani. Ima nélkül ne indulj útnak. e) Városról városra jártak. Legyenek Istentől elkért céljaid. Tervezd meg a hozzá vezető utat. Mit? Mikor? Milyen módon? Mennyiből? f) Rendszeresek voltak. Az időbeosztás a barátod. Csak az emlékeket lehet visszahozni, az elvesztegetett időket soha. Ha jó emlékeket akarsz, legyen jó időbeosztásod, és tartsd magad hozzá. g) "Aki bizonyságot tett..." Ellenőrizd önmagad, és csak aztán másokat. Ha jó úton haladsz, készülj a következő lépésre. Ha minden összedőlni látszik, kérj bölcsességet és korrigálj. h) Elsősorban ők akartak tenni a gyülekezetért. Anyagi értelemben is. Jézus mondja: "Ahol a ti kincsetek, ott van a ti szívetek is." "Gyűjtsetek azért kincseket a mennyben." Ne csak elméletben!

Estók István