Még nincs járvány

Influenza

2011. február 4., 09:00 , 525. szám

Bár régiónkban arányaiban még nem emelkedik a szezonális influenzás megbetegedések száma, a szakemberek szerint február második felében-március elején a betegség akár járványszerű méreteket is ölthet.

- Január folyamán alig ötvenen fordultak panasszal hozzám influenzaszerű megbetegedéssel, ami bőven alatta van az erre az időszakra jellemző betegszámnak - tájékoztatta lapunkat dr. Jakab Lajos badalói családorvos. - De még a december során ilyen panaszokkal a rendelőt felkereső 109 beteg is alatta maradt a járványküszöbnek, bár az év utolsó napjaiban azért naponta legalább 4-5 beteg is ellátásra szorult. A kollégáktól kapott információk szerint nagyjából hasonló a helyzet a környező falvakban is.

Az 1769 lakosú Tisza-parti településen egyébként november folyamán 30 influenza elleni védőoltást adtak be a rizikócsoportba tartozóknak (krónikus betegek, terhesek, túlsúlyosak stb...).

Mint lapunknak Igor Cár, a Beregszászi Járási Köjál főorvosa elmondta, február elsejéig Beregvidéken mindössze 811-en kaptak influenza elleni védőoltást (közülük 733-an állami költségen), ami elenyészően kevés a betegség elterjedésének megakadályozásához, hiszen ehhez legalább a lakosság 60 százalékának beoltására lenne szükség...

Egyébként a főorvos is alátámasztotta, hogy a Beregszászi járásban ugyan egyelőre az influenzaszerű megbetegedések száma meg sem közelíti a járványküszöböt, de két-három héten belül alighanem más lesz majd a helyzet. Mindez azt jelenti, hogy még most sem késő kérni a védőoltást, hiszen a védettség kialakulása nagyjából két hét alatt történik meg.

Végezetül nem árt, ha tudjuk, hogy az influenzaszerű megbetegedés magas lázzal, izomfájdalommal, levertséggel, torokfájással, felső légúti huruttal, fejfájással, gyengeséggel, esetleg még hányással és hasmenéssel is kezdődhet, míg egyszerű nátha esetén orrváladék, tüsszögés, rossz közérzet a betegség első tünetei. Fontos, hogy az immunrendszerünk minél ellenállóbb legyen a vírusokkal szemben, ami gyakori zöldség- és gyümülcsfogyasztással, esetleg multivitaminok szedésével érhető el.

(tamási)