Julija Timosenko nem hagyhatja el az országot

2011. február 4., 09:00 , 525. szám

A volt miniszterelnök, Julija Timosenko az ellene folyó vizsgálat miatt nem hagyhatja el Ukrajnát.

Az ukrán főügyész attól tart, hogy a politikus disszidál, ha átlépi az országhatárt - közölte az MTI. A volt ukrán kormányfőt hatalommal való visszaéléssel és sikkasztással vádolják.

Julija Timosenko Brüsszelbe szeretett volna utazni, hogy többek között Jerzy Buzekkel, az Európai Parlament elnökével találkozzon, de ezt az ügyész döntése meghiúsította. A volt kormányfő szerint a decemberben ellene felhozott vádak politikai indíttatásúak, Viktor Janukovics államfő így akarja őt elhallgattatni.

Az Európai Néppártban csalódást okozott az ukrán Legfőbb Ügyészség döntése, érveiket elfogadhatatlanoknak tartják - közölte internetes honlapján a Deutsche Welle. A rádió beszámolója szerint brüsszeli diplomáciai körökben rámutatnak, hogy "Timosenko üldözésének élénk politikai színezete van". Diplomaták nem zárják ki, hogy lehetnek olyan ügyek, amelyekért a volt ukrán miniszterelnöknek felelnie kell. De őket, írja a portál, "erősen meglepi, miként folyik a vizsgálat, valamint a volt Timosenko-kormány több tagjának letartóztatása" is.

hk