Szurkisz nélkül nincs foci?

Elvehetik az Eb-rendezés jogát Ukrajnától

2011. február 4., 09:00 , 525. szám

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) figyelmeztette Ukrajnát, hogy elveszítheti a 2012-es Eb-rendezésre - Lengyelországgal közösen - kapott jogát, ha az ország politikusai és sportági tisztségviselői megfosztják posztjától Hrihorij Szurkiszt, az ukrán tagszövetség elnökét.

Az UEFA Szurkisz melletti kiállását megelőzte a világszövetségé. A FIFA levele hivatalos válasz volt Szerhij Sztorozsenkónak, az Ukrán Labdarúgó-szövetség (FFU) alelnökének írásos megkeresésére, amelyben a tisztviselő arról számol be, hogy az FFU kollektív tagjainak többsége kezdeményezni szándékozik az elnök leváltását.

A FIFA nyilatkozatában nem támogatta a "lázadókat", cselekedeteikben a külső nyomásgyakorlás jegyeit fedezte fel, s arra figyelmeztette az ukrán vezetést, hogy vessen véget a futballszövetség belügyeibe való politikai beavatkozásnak. A FIFA péntekig adott haladékot Kijevnek, ellenkező esetre kilátásba helyezte, hogy felfüggeszti Ukrajna tagságát - írja az MTI.

Az UEFA múlt pénteki "társintelme" hasonló kilátásokkal riogat, leszögezve: felfüggesztés esetén "nem lesz tartható", hogy Ukrajna társrendezője legyen a jövő évi Eb-nek. (Sajtóértesülések szerint a felfüggesztés következményeként az ukrán klubcsapatok az európai kupaküzdelmekben sem vehetnének részt, a válogatottak pedig nem szerepelhetnének a kontinentális és világversenyeken.)

Mint köztudott, a FIFA és az UEFA mandátumuk lejártáig következetesen kiáll a nemzeti tagszervezetek vezetői mellett, függetlenül azok esetleges politikai érintettségétől. A kialakult helyzet miatt maga Viktor Janukovics államfő is találkozott az FFU elnökével, s a lengyel újságírók megnyugtatására kedden közölte: az ukrán labdarúgás belső problémáinak megvitatását el kell halasztani a jövő esztendőre (azaz a 2012-es Eb utáni időkre - a szerk.).

szcs