Átadták a megyei művészeti díjakat

2021. június 25., 20:23 , 1064. szám

Idén huszonötödik alkalommal méltatták rangos alkotói díjakkal a kiemelkedő művészeket Kárpátalján. Csaknem 40-en pályáztak a kultúra és a művészet területén elnyerhető megyei díjakra. A zsűri még márciusban meghozta a döntést, azonban a jubileumi díjkiosztóra csak a karanténszabályok enyhülését követően, június 25-én kerülhetett sor. A nyerteseket 24 nominációban hirdették ki. A művészeti életben jelentős eseménynek a Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeum adott otthont.

A pénteki ünnepségen kiemelkedő művészeti tevékenysége elismeréseként többek között Matl Péter kárpátaljai szobrász vehette át a Boksay József és Erdélyi Béla nevét viselő megyei képzőművészeti díjat.

Matl Péter szobrász, festőművész, grafikus 1960-ban született Munkácson. Az évek során több országos és nemzetközi képzőművészeti kiállításon és szimpóziumon vett részt. Az utóbbi 15 évben főleg köztéri szobrokat készít fából, kőből és bronzból. Magánvállalkozóként köztéri szobrokat, díszkutakat, egyházi oltárokat és szobrokat alkot, de festészettel is foglalkozik. Az egyházi témájú alkotásai közül kiemelkedik a csetfalvai római–görög katolikus templom oltára. A Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasága és az Ukrán Nemzeti Képzőművészeti Szövetség tagja. Matl Péter művei Ukrajnában, Magyarországon, Ausztriában, Csehországban, Svédországban, Franciaországban, Japánban, Németországban, az USA-ban és Brazíliában találhatók meg. Legismertebb munkái a Vereckei-hágón álló magyar honfoglalási emlékmű, a Nemzeti Összetartozás Emlékműve az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban és a Centenáriumi Turulszobor Sátoraljaújhelyen.

Az elismerés átvételét követően a szobrászművész elmondta:

– Nagyon jó érzés egy ilyen díj. Számos magyarországi díjat kaptam, és immár harmadszor ítélik nekem a megyei Boksay művészeti díjat. Nagy megtiszteltetés ez számomra, és örülök, hogy elismerik a munkásságomat. A korábbi években a megyeházán adták át, most különösen örülök, hogy a Boksay József Szépművészeti Múzeumban, a kultúra templomában tartották az átadást.

A Balogh Klára-díj nyertese az Eszenyi Művelődési Ház Ritmus néptáncegyüttese lett. A rangos elismerést az együttes vezetője, Szabó Tibor vette át.

Az eszenyi Ritmus Néptáncegyüttes 1989 októberében alakult meg három település – Szalóka, Eszeny és Tiszaújfalu – fiataljaiból. Az együttesben nincsenek hivatásos táncosok, tagjai amatőrök, olyan fiatalok, akik szabadidejükben szívesen táncolnak, énekelnek. Repertoárjukban magyar, ukrán, szlovák táncok szerepelnek. Magyar koreográfiáik Magyarország, Vajdaság, Erdély és Felvidék különböző tájegységeiről származnak. Az együttes több mint huszonöt éves fennállása óta rendszeres résztvevője mind a hazai, mind a külföldi néptánctalálkozóknak és fesztiváloknak. Többször szerepeltek már Kijevben s Ukrajna több nagyvárosában, Kárpátalja szinte valamennyi magyarlakta településén. Ezenkívül felléptek Magyarországon, Szlovákiában, Szlovéniában, Szerbiában, Romániában, Horvátországban és Ausztriában.

A Seregi fivérekről elnevezett színházművészeti díjat a Munkácsi Drámai Színház rendezői csoportjának – Jevhen Tiscsuk, Marina Csopej, Tetyana Szuhovirszka – ítélték oda.

A díjakat Ihor Sinkarjuk, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal és Denisz Man, a Kárpátaljai Megyei Tanács alelnökei nyújtották át. Egyéni díj esetén 10 ezer, kollektív jelölésben pedig 15 ezer hrivnya a pénzjutalom.

A rendezvény hangulatát a Bavka Kárpátaljai Megyei Akadémiai Bábszínház, a Kárpátaljai Megyei Filharmónia triója és a Kárpátaljai Megyei Ukrán Zenés-Drámai Színház zenekarának előadása emelte.

Rehó Viktória