Rügypattanástól piros bimbós állapotig

Az almaültetvény komplex biológiai növényvédelme, összefoglaló (II.)

2021. július 6., 09:07 , 1064. szám

Az alma esetében a rügypattanás ideje egészen a virágzásig igen kritikus időszak, hiszen nemcsak az időjárás miatt mehet tönkre az állomány, hanem a kártevőktől és a kórokozóktól is.

A rügypattanás időszakában

Ebben az időszakban meg kell kezdenünk a lisztharmat elleni védekezést, ugyanis ekkor férünk hozzá a rügypikkelyek alatt áttelelő gombaképletekhez. Ilyenkor a rügyekben már megindult a lisztharmat fejlődése, amely rügypattanáskor terjedni kezd, és kárt okoz. A biológiai növényvédelemben megfelelő hatásfokkal használhatók és engedélyezettek a poliszulfid-kén és kalcium-poliszulfid készítmények (például Nevikén 3–5%-os oldata vagy Tiosol 5–10%-os oldata javasolt). Mindkét hatóanyag olajos készítménnyel (pl. vazelinolaj, étolaj, repceolaj) keverve nagy hatásfokkal pusztítja a pajzstetvek, levéltetvek, takácsatkák, almamoly, almailonca stb. áttelelő képleteit. A kezeléseket legalább 7–10 naponta ajánlott ismételni az almafa rügyeinek egérfülállapotáig.

Ebben az időszakban ugyan még nem beszélhetünk varasodásról, de már meg kell kezdenünk a védekezést ellene. Mégpedig azon okból kifolyólag, hogy egy ültetvény rendszerint eltérő kondíciójú fákból áll, illetve más-más fajtákból, és az egyre szeszélyesebb időjárás kedvez a fertőzés tünetmentes felszaporodásának. Éppen ezen okból réz és mészkénlé hatóanyagokat kell alkalmaznunk heti rendszerességgel (5–7 naponta), hogy megfelelő hatásfokot tudjunk elérni. Az egérfülállapot elérésekor feltétlenül iktassunk be egy permetezést, s ha vontatott a hajtásnövekedés indulása, még egy permetezés ajánlott. Itt jegyezném meg, hogy ebben a fenológiai állapotban a réz és a kén hatóanyagok nem fitotoxikusak (nem veszélyesek/nem perzselnek). Megfelelő gyakorisággal permetezve a lisztharmat mellett a tűzelhalás, a nektriás rák ellen is sikeresen védekezhetünk.

A rügypattanás időszakát követően, a rügyek zöld bimbós állapotában még egy fontos teendőnk van bioültetvényekben: a feromoncsapdák kihelyezése a sodrómolyok és aknázómolyok ellen.

Zöld bimbós állapotban

Ez az állapot a legkritikusabb a termesztés szempontjából. Ekkor támad a legerősebben a lisztharmat és a varasodás. Fajtától függően általában 2–4 hétig tart ez az időszak, éppen ezért a kezelések száma is 2–4 alkalom lehet. Ebben a stádiumban is használhatunk még réz hatóanyagokat (legfeljebb 1%-os töménységben), de a dózisokra fokozottan figyeljünk oda.

A zöld bimbós állapot után elindul a virágok növekedése, és megjelennek a piros bimbók. Ez általában 1-2 hetet vehet igénybe, s ekkor kell átállnunk a réz hatóanyagról az elemikén-hatóanyagra, hogy elkerüljük a virágperzselést. Elemikén-készítmények: Kumulus, Kénkol, Kén 800, Cosavet, Thiovit Jet stb. Nagyon fontos az elemikén-hatóanyagok esetében, hogy 25 °C fölötti hőmérsékletnél nem alkalmazhatók, mivel perzselnek. Tehát meleg május esetén marad a késő délutáni vagy az éjszakai permetezés.

Vannak kivételes esetek (szezonok), amikor a réznek a virágsziromra gyakorolt perzselő hatása ellenére is vállalnunk kell a kockázatot. A kockáztatás oka pedig a szeszélyes, szélsőséges időjárás, mely kedvezhet a varasodásnak. Ilyenkor feltétlenül alkalmaznunk kell a réz hatóanyagokat. Ebben az esetben még elfogadható az egyharmad és egynegyed dózisú réz permetezése, mely nem okoz jelentős kárt, de megállítja a gombabetegségeket.

Ebben az időszakban meg kell kezdenünk a levéltetvek elleni védekezést is, melyet végezhetünk a gombaölő készítményekkel egy menetben, azonos rendszerességgel. Az engedélyezett olajos készítmények: Agrol Plusz, Biola, Vektafid, Biobest, Koppert termékcsalád stb.

Piros bimbós állapotban

Az almának a virágzást közvetlenül megelőző állapota ez az időszak. Az előzetesen kihelyezett csapdák alapján megkezdhetjük a sodrómolyok és almailoncák elleni védekezést. Használható biokészítmények: azadirachtin hatóanyag (pl. Dipel) és a Bacillus Thuringiensis baktériumtörzs (pl. Neemix, Bactucid). Addig kell permeteznünk 4–6 naponta, míg a csapda már nem fog új egyedeket. Itt jegyezném meg, ha az előző év őszén nem volt megfelelő a kártevők elleni védekezés, akkor nagy kártételre számíthatunk.

Még virágzás előtt célszerű kihelyezni az almamoly elleni szexferomoncsapdákat, emellett készülni kell a légtérterítéses módszerre.

Molnár Ádám,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza