Loki

Sorozatajánló

2021. június 29., 18:50 , 1064. szám

Újabb Marvel-sorozat látott napvilágot június 9-én, ugyanis megérkezett a sokak által már várva várt Loki első része. Akik látták az előzeteseket, azok néhány kérdésükre választ kaphatnak már a sorozat első részéből is, ám még több kérdés bontakozik ki a cselekményből.

Aki látta a Végtelen háborút, az jól tudja, hogy Lokit Thanos, az őrült titán puszta kézzel, kíméletlenül megölte. A fanok annak is tudatában vannak, hogy nem sokkal a Végtelen háború után bejelentették, hogy el fog készülni egy sorozat, amelynek középpontjában a csínytevések és cselszövések istene áll.

Meghalt, de mégis él: ez nem új keletű dolog a filmek vagy a sorozatok világában, hisz anno már a Dallasban is előálltak egy feltámadós húzással a rendezők, bár tették azt a maguk sajátos módján. Itt teljesen más dologról van szó. Aki látta, ne mondja, hogy nem látta, de aki látta, az biztosan emlékszik, hogy amikor a bosszúállók a Végjátékban visszautaznak az időben, hogy összeszedjék a végtelen köveket, akkor a Triskelionban (S.H.I.E.L.D. főhadiszállás New Yorkban) Hulk egy kis kalamajkát okoz, aminek következtében Loki elé csúszik a Tessaract, aki gondolkodás nélkül felkapja azt, és eltűnik egy kék színű ködben.

Pontosan itt kezdődik fogadott asgardi istenünk története, aki a térkövet tartalmazó Tessaractnak hála a Góbi sivatagba teleportálja magát, ahol két, különleges hacukába öltözött csapattal szembesül: helyi mongolokkal és nem odavaló ügynökökkel, akik játszi könnyedséggel elfogják és elviszik Lokit egy zselészerű kapun keresztül.

Az Idővariációs Hatóságnak nem fért bele, hogy Loki ismét galibát okozott a múltban az utolsó csínytevésével, hisz új idővonalat hozott létre. Bíróság elé állítják, és csupán két lehetősége van: vagy eltörlik a létezésből, vagy segít az Idővariációs Hatóságnak. A menő ügynökség ablakán kinézve repülő autók közlekednek, a dolgozók a fél univerzumot eltörlő végtelen köveket papírnehezéknek használják, és az állig felfegyverzett kommandósok, a percemberek bűnözőket üldöznek téren és időn keresztül.

Annak, aki belevág a Lokiba, fel kell készülnie arra, hogy a Disney+ új szériájában rengeteg beszélgetős jelenet van. Legfőképp annak köszönhetően, hogy Mobius ügynök (Owen Wilson) leülteti Thor fogadott testvérét, hogy egy kicsit elbeszélgessen vele. Ez alatt a kihallgatás alatt elég durva dolgokkal szembesül Loki, többek között anyja – általa okozott – későbbi halálával és azzal, hogy az őrült titán, Thanos a későbbiekben – egy utolsó, félresikerült csínytevés után – szó szerint ki fogja tekerni a nyakát. A filmekben rengeteg időbe telt, de Loki elképesztő karakterfejlődésen ment keresztül, a végére egészen kedvelhető lett. A sorozatban viszont mindössze 20 perc alatt megtörténik ugyanez: a karakter rájön, hogy ő mindössze egy „szupergonosz”, és eldönti, több akar ő annál lenni, mint hogy holmi maskarás világmegmentőket kényszerítsen jellemfejlődésre.

Lokival szemben a legnagyobb kritikánk az lehet, hogy az első percekben hirtelen rengeteg információt ömlesztenek ránk a multiverzumról, a párhuzamos idősíkokról, illetve végtelenül hatalmas lényekről, akik a rendet igyekszenek fenntartani. A sorozat legviccesebb pontja, amikor a főszereplő, aki szó szerint egy isten, hall a még nála is hatalmasabb erőkről, ő is kételkedik és nem hisz benne, hogy léteznek. A produkció rögtön az első részében számos izgalmas kérdést tesz fel, és amennyiben akciódús, de filozofikus kifejtést kap a szezon maradéka, még a WandaVision szintjét is megközelítheti a cselszövő asgardi istenség sztorija. A pletykák szerint a Loki az első olyan Marvel-tévésorozat, amelynek a színfalak mögött már fejlesztik a második évadát, az időutazós koncepció jóval több lehetőséget tartogat, mintsem hogy elengedjék az egészet 6 rész után.

Az első évad már három résznél jár a hatból, az IMDb-n eddig 9-es értékelést szerzett. Marvel-fanoknak kötelező, de ha nem is kötelező, akkor erősen ajánlott, mivel úgy tartják hogy több, a jövőben bemutatásra kerülő Marvel-filmnek is előkészíti az alapkoncepcióját. Jó szórakozást kívánok!                

FS