Lelkészbeiktatás Beregardóban

2021. július 6., 13:09 , 1065. szám

Kárpátaljáról napjainkban is sok elhivatott, szolgálni vágyó fiatal választja a Debreceni Református Hittudományi Egyetemet, illetve a Sárospataki Református Teológiai Akadémiát. Ám tanulmányaik befejeztével nem mindenki tér vissza szülőföldjére, hogy otthon szolgáljon, ezért sajnálatos módon nincs minden kárpátaljai magyar településnek saját lelkésze. Néhány tiszteletes több falut is elvállalva hirdeti Isten igéjét.

A Beregardói Református Gyülekezetben már közel öt éve szolgálatot teljesítő Balázs Antal tiszteletes beiktatására került sor július 4-én a beregardói református templomban. A lelkész az ardói mellett a jánosi és a kijevi református gyülekezetben is szolgálatot teljesít.

Az ünnepi istentiszteletet Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke nyitotta meg, aki igehirdetését az egymás iránt érzett szeretet köré építette. „Ahogyan a Biblia is mondja, mindenkit szeretnünk kell, nemcsak a családtagjainkat, barátainkat, gyülekezetünk tagjait, hanem még az ellenségeinket is” – húzta alá. Elmondása szerint mind a gyülekezeti, mind az otthoni életünkben rendkívül fontos az egymás iránti gondoskodás, felelősségvállalás, örömszerzés és a kölcsönös tisztelet.

A lelkészbeiktatás szertartását Zsukovszky Miklós, a Beregi Református Egyházmegye esperese vezette, aki felhívta a jelenlévők figyelmét arra, amit a Biblia is leír: „Ne dicsekedjetek […], de Isten szerint a szelíd és alázatos dicsekedés megengedett mindenki számára.” Majd azt kívánta a frissen beiktatott lelkész számára, hogy az ő és a családja élete is követendő példa legyen a gyülekezet számára.

Ezután Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyházkerület főgondnoka, Babják Zoltán polgármester, valamint a jelen lévő lelkészek, gondnokok is köszöntötték és áldást kértek Balázs Antal életére, családjára, további szolgálatára.

Ezt követően a beiktatott lelkész szólt a jelenlévőkhöz az Efézus 6,6–8 alapján („Ne látszatra szolgáljatok, mintha embereknek akarnátok tetszeni, hanem Krisztus szolgáiként cselekedjétek Isten akaratát: lélekből, jóakarattal szolgáljatok, mint az Úrnak, és nem mint embereknek; mert tudjátok, hogy ha valaki valami jót tesz, visszakapja az Úrtól akár szolga, akár szabad.”), amelyről elmondta, hogy személyes hitvallásának is tartja a felolvasott igéket.

Az ünnepi istentisztelet a püspök úr áldásával és a parókián tartott szeretetvendégséggel zárult.

SD