Meddig fizetünk még hálapénzt?

Zöldkereszt-mozgalom

2011. január 14., 09:00 , 522. szám

Állítólag az orvosok több mint kétharmada támogatja a zöldkereszt-mozgalmat Magyarországon a Rezidensek Országos Szövetségének felmérése szerint. A mozgalom lényege, hogy zöld keresztet tűznének ki köpenyükre az orvosok, hogy jelezzék, nem fogadnak el hálapénzt, viszont kérik az egészségügyben dolgozók fizetésének jelentős emelését.

Dr. Jakab Lajos badalói háziorvost arról kérdeztük: szerinte megvalósítható lenne-e nálunk is a zöldkereszt-mozgalom, illetve mi a helyzet családorvosi rendelőink háza táján?

- Nem tűnik elképzelhetetlennek Ukrajnában sem ez a kezdeményezés. Amennyiben arányosan és jelentősen megemelnék az orvosok fizetését, akkor szerintem nálunk is be lehetne vezetni ezt a dolgot. Mert nem mindegy, hogy egy orvos havi 1500 hrivnyából él meg vagy 6000-ből. Megfelelő nagyságrendű fizetés mellett nem lenne ráutalva a hálapénzre. De ismerve Ukrajna pénzügyi helyzetét és az idei költségvetést, egyelőre nálunk korai erről még beszélni. Most egy kezdő családorvos 1200-1500 hrivnya körül keres, ha becsületes és nem fogad el semmit, akkor nem tudja eltartani a családját sem. Más kérdés, hogy a medicinában vannak olyan szakterületek, ahol nagyon megkérik az egészségügyi szolgáltatás árát, ám a családorvosok nem tartoznak abba a kategóriába, ahol kiemelt paraszolvenciára lehetne számítani...

- Melyek azok a szakterületek, ahol mélyen a zsebükbe kell nyúlni a betegeknek?

- Például Magyarországon a gyermekgyógyászok beleegyeztek volna a paraszolvencia megszüntetésébe, de a szülészek és nőgyógyászok hallani sem akartak róla. Nálunk ugyanúgy kevés hálapénz van a gyermekgyógyászatban, vagy például egy röntgenológus vagy laboráns nem számíthat paraszolvenciára. Általában a sebész, a nőgyógyász, a szülésznő, esetleg a bőrgyógyász számít "elitebb" szakterületnek.

- Milyen változásokat hoz 2011 a családorvosi rendelők életében?

- Január elsejétől nem a települési tanácsok fennhatósága alá tartoznak a családorvosi rendelők és felcserközpontok, hanem a járási közigazgatási hivatal egészségügyi osztálya közvetlenül finanszírozza azokat. Például a Beregszászi járásban 43 egészségügyi intézmény működik, amelyek fenntartására állítólag továbbra is van elegendő pénz, de senki nem tudja, hogy hogyan fogják a forrásokat elosztani az intézmények között. Korábban év elején már láttuk a községházán, hogy mekkora összegből gazdálkodhatunk, ráadásul az épületek karbantartását és javítását is támogatták a helyi tanácsok, amennyiben tudták. Most azonban azt mondják, már nem a mi kötelékünkbe tartoztok, sajnáljuk. A Beregszászi Járási Közigazgatási Hivatal Egészségügyi Osztályának vezetői pedig megmondták, hogy az egészségügyi intézmények épületeinek javítására idén nem jut pénz. A feltétlenül szükséges beruházások csak szponzori segítséggel képzelhetők el 2011-ben. Ugyanakkor van, aki talál szponzort, mások meg nem, szerintem a szponzorok utáni szaladgálás nem az orvos dolga lenne. Ilyen körülmények között nincs annak realitása, hogy az orvosok teljesen lemondjanak a hálapénzről.

dózsa