Légy a légypapíron, avagy az UMDSZ esete az aranybányával

A megfelelés kényszere

2011. január 14., 09:00 , 522. szám

Mint azt már korábban megírtuk, a megyei tanácsülésen a régiós és JEC-es többségű önkormányzat a nagymuzsalyi aranybánya újraindítását kérte(!) az ukrán kormánytól. Azt a tényt, hogy ez gazdaságilag mennyire indokolt, ne tárgyaljuk, de hogy egy aranybánya - ismerve a mi viszonyainkat - környezetszennyező, azt már bőven bizonyította a bánya eddigi története. A KMKSZ megyei tanácsi képviselői és a beregszászi KMKSZ-frakció ennek megfelelően egyöntetűen tiltakozott a megyei tanács kérése ellen.

További fejlemény, amiért tollat ragadtunk, hogy sajátos módon, csúsztatva, megmásítva, sőt egy magát magyarnak valló párt esetében megmagyarázhatatlanul tálalja írásaiban az ügyet az UMDSZ-es sajtó. Idézzük: "Sin József képviselő kérdésére Bihari András elmondta: bár a sajtóban felröppentek hírek a Muzsalyi Aranybánya újraindításáról, a vállalat ellen jelenleg csődeljárás van folyamatban." (KISZó 2011. január 6-i, Beregi Hírlap január 8-i számai).

Lapunk érdeklődésére Sin József, a KMKSZ-UMP frakcióvezetője elmondta: "Felháborító, ahogy az UMDSZ-es sajtó, illetve annak egyik vezetője, Zubánics László, aki egyben a Beregi Hírlap főszerkesztője is, elferdíti a tanácsülésen történteket. Én egy "proteszt" határozat elfogadását kértem a járási képviselők részéről az aranybánya újraindítása ellen, hiszen a bajt jobb megelőzni. Zubánics főszerkesztő pedig a KISZó-ban és a Beregi Hírlapban úgy tálalja, mintha nem is a megyei tanács döntéséről, hanem csak valamiféle, a sajtóban felröppent hírről lenne szó. Hogy mi lehet az oka az olvasó ilyen nagymértékű félretájékoztatásának? Nos, véleményem szerint az UMDSZ, melyről köztudott, hogy a választásokkor összeállt a Régiók Pártjával, annak csicskásaként tevékenykedett, megfelelési kényszerben szenved a hatalmon lévők felé, ám azt mégsem vállalhatja nyíltan, hogy támogatná az aranybánya újraindítását, hiszen ezt sem a muzsalyi magyarok, sem a környezetünkért felelősséget érző más polgártársaink bizonyára nem vennék jó néven egy magát magyar érdekvédőként deklaráló párttól. Így továbbra is marad számukra a csúsztatás és az összevissza hazudozás."