Szakértők: Rendszerszintű problémát jeleznek Romániában a magyar érettségizők gyengébb eredményei

2021. július 13., 09:50 , 1066. szám

Rendszerszintű problémákat jelez, hogy az országos átlagnál gyengébben teljesítettek a magyar diákok a romániai érettségin, ezért mélyreható reformokra van szükség – mutattak rá az oktatási szakemberek, akiket a Krónika című erdélyi lap idézett.

Idén 800-zal kevesebb (5870), tanulmányait magyarul befejező diák jelentkezett a vizsgára, és csökkent a teljesítési arány is a tavalyi 60 százalékhoz képest. A bukaresti oktatási minisztérium kisebbségi oktatásért felelős államtitkársága által közölt adatok szerint a magyar tannyelvű iskolákban idén a jelentkezők valamivel több mint 58 százalékának sikerült az érettségije, míg az országos átmenési átlag a 68 százalékot közelíti.

A magyar diákok több mint 35 százaléka megbukott a román nyelv és irodalom vizsgán, míg magyar nyelv és irodalomból több mint 95 százalékuk szerzett legalább elégséges osztályzatot.

Területi bontásban Hargita a második leggyengébben teljesítő megye a jegyek átlaga tekintetében.

Demeter Levente, Hargita megye főtanfelügyelője szerint a nyelvi elszigeteltség is az oka a gyengébb teljesítési aránynak, hisz a román nyelvvel jórészt csak románórán találkoznak a székelyföldi diákok. Úgy vélte, a járvány miatt bevezetett online felmérések is félrevezetők lehettek, sok diákban megerősítve azt a tévhitet, hogy kevés erőfeszítéssel is jó jegyet lehet elérni.

Kovászna megye főtanfelügyelője, Kiss Imre a lap megkeresésére úgy vélekedett: sok esetben jó osztályzatot kap a diák románból, de igazából képtelen kommunikálni román nyelven, hiszen az érettségi memorizálásról szól, szövegrészek betanulásáról, jobb képességűek jobban veszik ezt az akadályt, azért teszik le sikeresen a vizsgát.

Ferencz-Salamon Alpár, a Romániai Magyar Pedagógusszövetség (RMPSZ) szakmai alelnöke szerint a tananyag és az egész oktatási rendszer mélyreható reformjára, a XXI. századi követelményekhez igazítására van szükség. Nem fognak változni az érettségi eredmények és a román nyelv elsajátításának hatékonysága sem, ameddig ezeket a reformokat nem hajtják végre a közoktatásban – szögezte le.

(MTI/Kárpátalja)