1700 hrivnyával nőnek a kommunális kiadások

2011 nehéz év lesz

2011. január 14., 09:00 , 522. szám

Idén minden ukrajnai család kommunális kiadásai átlagosan 1700 hrivnyával nőnek – írja az Ukrán Szakszervezetek Nemzeti Fórumára (NSZPU) hivatkozva a liga.net.

A cikk szerint a szóban forgó számításokat a központi fűtés, a földgáz és a villamos energia árának emelésével kapcsolatos kormánytervekre vonatkozó hivatalos információk alapján végezték el a szakszervezetnél. A kalkulációnál azzal számoltak, hogy január 1-jétől a központi fűtés tarifája 35 százalékkal, április 1-jétől a földgáz ára 50 százalékkal növekszik majd, míg a villamos energia áprilistól 100 százalékkal, augusztus 1-jétől pedig további 39 százalékkal nő majd.

Ugyanakkor, mutatott rá Miroszlav Jakibcsuk, az NSZPU elnöke, az idei költségvetésben gyakorlatilag befagyasztották a szociális kifizetések szintjét, s a szakszervezetek a bérek, illetve a munkahelyek számának növekedésére sem látnak lehetőséget 2011-ben. Ily módon, mutatnak rá megfigyelők, a lakosság kiadásai már egyedül a kommunális szolgáltatások esetében gyorsabban nőnek majd, mint a bevételeik.

A hír szerint Jakibcsuk hozzátette: a rászorulóknak a kommunális szubszídiók rendszerére sem érdemes különösebben számítaniuk, amelynek a kormány szerint kompenzálnia kellene a tarifák emelését, mivel, a szakszervezetek adatai szerint, csupán a kérelmezők egyharmada számára engedélyezik a folyósításukat.

Korábban a Gorsenyin Intézet felméréséből kiderült, hogy Ukrajna lakosságának több mint fele (56,3 százaléka) számára gondot jelent a kommunális szolgáltatások díjainak kiegyenlítése. Ugyanakkor a kormány részéről még ősszel bejelentették, hogy a kommunális szolgáltatások minőségének javulására nem számíthatunk, miután erre nincs pénz.

szcs