Került-e dioxinos tojás Kárpátaljára?

2011. január 14., 09:00 , 522. szám

Mint a hírekből értesülhettünk róla, az Európai Unióhoz tartozó államokban nagy vihart kavart, miszerint Németországból származó, dioxinnal fertőzött tojás került sok országban a kereskedelmi forgalomba. De vajon Ukrajnában, konkrétan nálunk, Kárpátalján is fennáll-e a veszély, hogy fertőzött tojást vásárolhatunk a piacokon, illetve a nagyáruházakban? Szúrópróbaszerűen érdeklődtünk néhány illetékesnél, illetve kereskedelmi egységnél.

- Ukrajnában csak belföldi tojás kerül a kereskedelmi forgalomba, az Európai Unióhoz tartozó államokból, így Németországból nem importálunk tojást - fejti ki Jurij Tovtin, a Kárpátaljai Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal vezetőjének helyettese.

- A kijevi központunktól kapjuk a tojást, nem árusítunk külföldről behozottat - nyilatkozta lapunknak Okszana Rosko, a Barva üzletlánc ungvári szupermarketjének adminisztrátora.

- Nálunk csak kárpátaljai termelők által szállított tojást árusítanak, nem kapható Németországból származó tojás - állítja Vaszil Hlisz, az ungvári Korjatovics téri piac igazgatója.

L.M.