Hóhelyzet és árak a Kárpátokban

Kevés volt a hó, és nagy része már elolvadt

2011. január 14., 09:00 , 522. szám

Hóból nincs túl sok a hegyeinkben, de a helyzet nem reménytelen, ha győzzük pénzzel a téli pihenést.

A turizmusért felelős hivatalnokok azt jelentették még tavaly, hogy a megye felkészülten várja a vendégeket a téli turistaidényben, amelynek a csúcspontja hagyományosan a karácsonyi-újévi ünnepek idejére esik. Olekszandr Marcsenko, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal turisztikáért felelős főosztályának vezetője korábban az ua-reporter.com ungvári hírportálnak nyilatkozva arról beszélt, hogy a megye üdülői és szanatóriumai egyidejűleg 14 ezer vendéget tudnak fogadni, s több mint félszáz sífelvonóval várják a turistákat, hiszen sok vendéget vonz a síelés lehetősége. (Mellékesen jegyezzük meg azért, hogy sem a síterepek megközelíthetőségében, sem a parkolásban, sem a turisták naprakész tájékoztatásában nem sikerült még áttörést elérniük a hatóságoknak.)

A sikeres téli idény legfontosabb kelléke azonban mégiscsak a hó, ami nincs tekintettel se a vállalkozókra, se a hivatalnokokra. Az idei esztendő e tekintetben eddig valamivel jobbnak mondható az átlagosnál, hiszen már december első napjaiban leesett a síelők által várva vár hó, s azóta a legmagasabban fekvő sítelepünk, a Drahobrat-hegy lejtőin folyamatosan száguldozhatnak a havas hegyoldalak szerelmesei. A többi, alacsonyabban fekvő hegy- és domboldalra azonban távolról sem hullott annyi hó, mint amennyit az üzemeltetők szerettek volna a folyamatosan jó minőségű sípályák biztosításához. Így, bár az elmúlt évekhez képest mindenütt hamarabb kezdődhetett el idén a síszezon, december közepére a hó a legtöbb pályán kikopott, utánpótlás pedig csak hézagosan érkezett az égből. A helyzet azóta is változatlan: ahol hóágyúk működnek, ott zavartalan a turisták öröme, máshol viszont minden annak függvénye, hogy éppen mennyi friss hó hullik, ellepi-e a kikandikáló fűcsomókat, rögöket, amelyek megkeserítik a sízők életét.

Hóágyúból szerencsére egyre több van, így az ágyú nélkül is egész télen havas Drahobrat mellett a Kraszija főpályáin és az utóbbi években látványosan fejlődő Iszkán is zavartalan a síelők szórakozása.

Ami a sífelvonókat illeti, a helyzet összességében hasonló az elmúlt években megszokotthoz, illetve lassú javulás tapasztalható. Mint köztudott, elsősorban a vezető sítelepek, üdülők és szanatóriumok üzemeltetnek felvonókat, amelyek többsége a legegyszerűbb tányéros felvonó, vagy kapaszkodólift, s csak elvétve akad egy-egy kötélpályás ülőlift, mint például a Krasziján, Iszkán vagy Polenán. A hírek szerint decemberben újabb ülőfelvonót adtak át az ökörmezői járási Fülöpfalván (Pilipec), s a közeljövőben tervezik a következő üzembe helyezését Ökörmező mellett. Említsük meg - a teljesség igénye nélkül -, hogy működik még felvonó Kárpátalján a már említett helyeken kívül a szolyvai járási Királyfiszálláson (Szolocsin), a Kvitka Polonini és a Kristaleve Dzserelo szanatóriumok közelében, Sajánban, a munkácsi járási Kékresfüreden (Szinyák), az ökörmezői járási Padócon (Podobovec) stb. is. Az elmúlt évek helyenként húsbavágó drágulása után idén jobbára változatlanok a felvonók igénybevételének díjszabásai, vagy legalábbis nem emelkedtek jelentősen. Az egyszeri "utazás" általában 4-15 hrivnya, de válthatunk bérletet is. A Krasziján például a napi bérlet ára hétköznapokon 130 hrivnya, hétvégén 150 hrivnya, a kiemelt ünnepnapokon pedig 170 hrivnya. Iszkán a napi bérlet ára 150 hrivnya, fél napra (4 órára) délelőtt 90, délután 105 hrivnya.

Nem emelkedtek jelentősen a sífelszerelés kölcsönzésének, illetve a pályák közelében kiadó szobáknak az árai sem. Szakemberek szerint a vállalkozók azért gyakoroltak bizonyos fokú önmérsékletet, mert tartottak a szomszédos Szlovákia üdülőinek vendégelszívó hatásától. Félelmük nem alaptalan, ha összevetjük a téli turizmus környező nagyhatalmainál és a Kárpátalján idén megfigyelhető árszintet. A legdrágábbnak számító december 28. és január 14. közötti időszakban egy személy egynapi üdülése, amibe beleszámít a lakhatás, az étkezés, a szilveszteri ünnepi vacsora, a síelés (felvonóbérlet és felszerelés bérlése) vagy kirándulás a megyében, legalább 800-1000 hrivnyába került Kárpátalján. De síidényben az ünnepi időszakon túl, azaz hétköznapokon is fejenként legalább 350-700 hrivnyás napi kiadással kell számolnia annak, aki valóban gondtalan pihenésre vágyik, s igazán ki akar próbálni mindent, amit a Kárpátok és a vendéglátók nyújtani tudnak. Némelyik üdülő portáljain 80-90 hrinyás szobaárakkal is találkozhatunk, azonban a fejenként 100-150, illetve 200-250 hrivnya körüli szobaárak jellemzőbbek ebben az időszakban. Bár a helyi vendéglátók azt mondják, áraik még mindig kedvezőbbek, mint például a szomszédos Lviv megyében, mégiscsak elgondolkodtató, hogy a szlovákiai Magas-Tátrában is üdülhetnénk napi körülbelül 50-70 euróból (500-700 hrivnya), napi 80-90 euróért pedig akár az ausztriai Alpok sípályáit is kiélvezhetjük...

A tapasztaltak azt mondják, valamivel olcsóbban megúszhatja a pihenést, aki az üdülők és szanatóriumok helyett az egyre jobban felfutó falusi turizmus szolgáltatásait veszi igénybe, magyarán a sípályák környékén lakóknál keres szállást. A falusi vendéglátóknál a napi szállás kétszeri étkezéssel még a szilveszter környéki csúcsidőben is csupán 250 hrivnya körül mozgott, az ünnepek után pedig - legalábbis ezt beszélik - 120-150 hrivnyáért is találhatunk elhelyezést. Ilyenkor persze figyelembe kell venni, hogy valószínűleg szükségünk lesz valamilyen fuvarra a sípályákig, s a felvonókért is fizetnünk kell majd. További kiadást jelent, ha sífelszerelést kell bérelnünk. A kevésbé látogatott helyeken hétköznap ezt 35-40 hrivnyáért is megtehetjük, a népszerű pályák közelében hétvégeken viszont akár 80-100 hrivnyát is elkérhetnek egy pár sícipőért, sílécért és síbotért.

szcs