Borscs és Wellington-bélszín

Kárpátaljai gasztronómiai siker Magyarországon

2011. január 7., 09:00 , 521. szám

A kárpátaljai Bagolyvár Szálloda éttermének szakácsai nyerték az elmúlt esztendő utolsó napjaiban Mogyoródon, a Csíkvölgyi Pipa Csárdában megtartott Dr. Ketter László gasztronómiai versenyt.

A Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület (GKRTE) hagyományőrző gasztronómiai versenyét szakmai konferencia előzte meg, amelyen olyan jeles előadók tartottak előadást többek között, mint dr. Gundel János, a Budapesti Gazdasági Főiskola tanszékvezetője, dr. Újváry Tamás, a Gödöllői Királyi Kastély igazgatóhelyettese, Gazsi Júlia, a Hungaroring Sport Zrt. cégvezető-helyettese. Tájékoztató hangzott el a Budapesti Gazdasági Főiskolán folyó vendéglátóipari gyakorlati képzés rendszeréről, a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai Szakállamtitkárságának 2011. évre tervezett feladatairól, a Gödöllői Királyi Kastélyban zajló kulturális turisztikai célú beruházásról és Magyarország uniós elnökségre való felkészüléséről, továbbá a Hungaroring Sport Zrt. 2011-re tervezett programjairól. Az egyesület évadzáró szakmai programjának zárszavát dr. Boross Péter, a GKRTE tiszteletbeli elnöke, Magyarország volt miniszterelnöke mondta el.

A GKRTE-nek a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség által védnökölt, dr. Ketter László emlékére megszervezett hagyományőrző gasztronómiai versenyén a zsűri elnöke Benke László olimpiai bajnok mesterszakács volt. Helyetteseinek Várhelyi Miklóst, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöki megbízottját, Venesz-díjas mesterszakácsot, valamint Pataki Jánost, a Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnökét kérték fel.

Mire véget értek a különféle szakmai és szórakoztató programok, a versenyzők a Csíkvölgyi Pipa Csárda konyhájában a befejező konyhai műveleteket követően tálalták a versenykiírás alapját képező, a családi díszétkezésekre jellemző ételsorokat. Az előírt határidőig 14 turisztikai szolgáltató, illetve civil szervezet nevezett be a versenyre, akik közül 11-en készítették el ételkülönlegességeiket. A kárpátaljai ungvári járási Antalócon található Bagolyvár Szálloda éttermének szakácsai, akik a Munkácsi Turisztikai Információs Iroda közreműködésével jutottak el a versenyre, borsccsal és Wellington-bélszínnel lepték meg a szakértői zsűrit. A rangos bíráló testület első helyezéssel és arany minősítésű oklevéllel értékelte a kárpátaljai csapat munkáját.

Kihasználva az alkalmat, a Munkácsi Turisztikai Információs Irodának sikerült felvennie a kapcsolatot a versenyen résztvevő híres mesterszakácsokkal, köztük Benke Laci bácsival, Várhelyi Miklóssal és Pataki János cukrászmesterrel, akik tanfolyamokra hívták meg a Kárpátalján működő éttermek és cukrászdák munkatársait.

szcs