Petőfire emlékeztek Badalóban

2011. január 7., 09:00 , 521. szám

Badalóban immáron hosszú évtizedek óta szép hagyomány, hogy az új esztendő beköszönte mellett a lánglelkű szabadságharcos és költő, Petőfi Sándor születésének napjáról is megemlékeznek január elsején. Erre a nevezetes dátumra az a Petőfi-emléktábla is emlékezteti a helyieket, amely 1938 óta ékesíti a református templom külső falát és arról ad hírt, hogy 1847. július 17-én, útban menyasszonyához, Erdődre Petőfi e szent falak tövében tartott pihenőt.

A 2011-es esztendő első badalói istentiszteletén Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke hirdette az igét, aki a János1.5-10. versből idézve Isten világosságáról beszélt: "A mai társadalom meredeken halad a kárhozat felé. A világosság a megkülönböztethetőségnek a lehetőségét kínálja fel a mai ember számára. Isten világossága életet visszaadó világosság. Ha pedig a világosságban járunk, amint ő maga a világosságban van: közösségünk van egymással és Jézus Krisztusnak, az ő Fiának vére megtisztít minket minden bűntől."

Az igehirdetés után Balogh Zoltán, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke köszöntötte a gyülekezetet, majd átadta a szót Szalai Imrének, Badaló polgármesterének, aki üdvözlő beszédében a magyar költészet legismertebb és legkiemelkedőbb alakjának nevezte a 188 éve született forradalmár Petőfit. ,,Mi, badalóiak, joggal lehetünk büszkék arra, hogy a magyar nemzetért, a hazáért meghalni kész költő 1847-ben itt, falunkban járt."

"A mai nap nemcsak az új esztendő kezdete, hanem a magyar irodalom barátainak, az egész nemzet számára Petőfi Sándor születésnapja is - kezdte ünnepi beszédét Vári Fábián László József Attila-díjas költő. -Tudjuk, hogy a Nemzeti dal, Petőfi talán legismertebb költeménye ma már minden magyar számára azonos a március 15-i nagy nap eseményeivel. Ő valóban életét adta a nemzet szabadságáért. A magyar irodalomért többet, jelentősebbet talán senki nem tett. Legyünk büszkék arra, hogy itt, Badalóban egy Petőfi-emlékhely van..."

A beszédek elhangzás után Szoboszlai Zoltán, a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium másodéves diákja szavalta el Petőfi A magyarok Istene című költeményét, majd orgonakíséret mellett a gyülekezet elénekelte nemzeti imánkat, a Himnuszt.

Ezt követően Sápi Zsolt helyi református lelkipásztor osztotta meg újévi gondolatait az egybegyűltekkel.

Az ünnepélyes megemlékezés a Petőfi-emléktábla megkoszorúzásával ért véget.

(tamási)