A hüvelyfertőzés

2011. január 7., 09:00 , 521. szám

Az utóbbi napokban sűrű folyásom van, és kellemetlen, égető, viszkető érzést érzek a hüvelyemben. Mit tegyek, hogy elmúljanak a panaszok? - fordult szerkesztőségünkhöz egy hetyeni hölgyolvasónk. Kérdésére és a kapcsolódó kérdésekre dr. Papp György, a Beregszászi Járási Kórház nőgyógyásza válaszol.

- A betegnek hüvelyfertőzése van - indítja beszélgetésünket az orvos. - Ez az egyik leggyakoribb nőgyógyászati megbetegedés, mely bakteriális, vírusos, gombás vagy egysejtűek által kiváltott fertőzés következtében alakul ki. A kór elkapására hajlamossá tesz a szervezet legyengülése, illetve egyéb betegség, például a diabétesz, s azok a személyek is hajlamosak a gombás fertőzésre, akik hosszú ideig szednek antibiotikumokat. Az utóbbiaknak valamilyen gombaölő szert is kell fogyasztaniuk.

Hogy pontosan megállapítsuk a kór okát, hüvelytisztasági leletet kell venni a betegtől, s a szakorvos ezt elemezve deríti ki, milyen típusú fertőzéssel állunk szemben. Elterjedt a trichomonas vaginalis nevű egysejtű által okozott betegség, mely elég nehezen kezelődik, s könnyen krónikussá válhat, az utóbbi esetben pedig nagyon problémás a felismerése. Ez a fajta megbetegedés gyakran vált ki méhnyakdiszpláziát. A legtöbb gondot pedig a vírusos fertőzés okozza, melyet csak nehezen tudunk diagnosztizálni, gyakran társul gombás fertőzésekkel (előbb a vírusok, majd a gombák jelennek meg a hüvelyben), ezt a típusú megbetegedést a legnehezebb kikezelni, s ez a kór legveszélyesebb formája, mert méhnyak- vagy hüvelyrákhoz vezethet. Emellett pedig, sajnos, a vírusok ellen bevetett gyógyszerek a legdrágábbak. S van egyfajta fertőzés, mely leginkább a gyermeklányok körében bukkan fel, s melyet egy bizonyos bélféreg okoz, ami a beleken kívül a hüvelyt is károsítja. Jellemző rá, hogy a kislányok állandó éjszakai fenékviszketésre panaszkodnak. A betegtől 5-7 alkalommal is székletmintát kell venni, hogy kimutathassuk az élősködők jelenlétét, a terápia során pedig először is gilisztahajtókkal féregteleníteni kell a beteg szervezetét, s csak ezt követően láthatunk hozzá a hüvelyfertőzés kikezeléséhez.

- Melyek a betegség tünetei, s milyen terápiát alkalmaznak a kór ellen?

- Jellemző tünet a hüvelyben jelentkező kellemetlen, égető, viszkető érzés, a bő, fehér, sűrű folyás - az egysejtűek által okozott fertőzés esetében viszont sárgászöld színű, kellemetlen szagú váladék folyik a hüvelyből -, ha pedig vírusok okozzák a megbetegedést, a folyás el is marad, helyette viszont apró, alig észrevehető pattanások jelennek meg a megtámadott szervben. A kezelésről szólva, bakteriális fertőzés esetén mintát veszünk a hüvelybe befészkelődött baktériumokból, melyeket laboratóriumi körülmények között tenyésztünk, s a különböző antibiotikumok hatásait vizsgálva derítjük ki, melyik gyógyszer a legmegfelelőbb a mikroorganizmusok elpusztítására. Gombás fertőzés esetén gombaölő szerekkel (hüvelytablettával vagy a hüvelybe helyezett kúppal), vírusos megbetegedéskor víruselleni készítményekkel, ha pedig egysejtűek okozzák a kórt, ellenük kifejlesztett tablettával, hüvelytablettával vagy injekcióval kezeljük a betegséget.

A kórt elkapott emberek soha ne próbálkozzanak öngyógyítással, hanem a tünetek jelentkezésekor azonnal forduljanak szakorvoshoz, mert csak a nőgyógyász tudja diagnosztizálni a fertőzés okát és beállítani a megfelelő kezelést, mely általában 10-14 napig tart. Itt hívnám fel rá a figyelmet, hogy ha a beteg egyedül próbálja kikúrálni magát a hüvelygyulladásból, akkor nemegyszer diszbakteriózis következik be, a helytelenül alkalmazott antibiotikumok kipusztítják a hüvely hasznos mikroorganizmusokból álló mikroflóráját.

- Hogyan lehet megelőzni a hüvelyfertőzést?

- Elsősorban rendezett nemi élettel, mert a fertőzés leggyakrabban nemi úton terjed, s a szexuális partnerek váltogatásával megnő a fertőzés kockázata. Emellett kerüljük a stresszhelyzeteket, erősítsük a szervezet immunrendszerét, nyaranta viszont kerüljük a szennyezett, piszkos vizekben való fürdőzést, s tartsuk be a személyi higiéniát. Már kaphatók női intim mosdószerek, hüvelytisztálkodásra való szappanok, melyek használatával bizonyos mértékben lecsökkenthetjük a fertőzés valószínűségét.

Lajos Mihály