KMKSZ-közgyűlések Haranglábon és Csonkapapiban

2021. augusztus 21., 15:47
Csonkapapi

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) augusztus 19-én rendezte meg éves közgyűlését Haranglábon és Csonkapapiban.

Haranglábon a helyi általános iskolában (gimnázium) gyűltek össze az érdeklődők, ahol elsőként Baranyi András alapszervezeti elnök köszöntette a jelenlévőket

. Beszámolójában elmondta, hogy a pandémia miatt nagyon sok rendezvény elmaradt, ám azt örömmel konstatálta, hogy a KMKSZ-en keresztül, pályázati úton különféle juttatásokban és segítségben részesül a település lakossága is. Kiemelte, a közigazgatási reform által újonnan megalakult kistérségekbe – a tavalyi helyhatósági választások eredményeképpen – a település is tudott képviselőt delegálni a Bátyúi Kistérségi Tanácsba Baranyi István személyében.

Ezt követően Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy minden kárpátaljai magyar községben szükség van egy jól működő KMKSZ-alapszervezetre, hiszen fontos a kárpátaljai magyarság összefogása. Ezért a KMKSZ arra törekszik, hogy az emberek az itthon maradásba gondolkodjanak. A magyarországi politikával kapcsolatban elmondta: az ellenzéki összefogás mindent megtesz annak érdekében, hogy az anyaország nemzetik kormányát lejárassa. A magyar gazdaság is visszaesett a világjárvány következtében, ám a magyar kormány ennek ellenére is biztosított minket a további támogatásáról és segítségnyújtásáról, melyet nekünk, kárpátaljai magyaroknak értékelnünk kell – magyarázta a politikus. Az ukrán mindenkori politikáról elmondta, hogy 30 év alatt nem sok gazdasági sikert ért el az ország, ezért jórészt bűnbakokat keresnek, amelynek sok esetben mi, kárpátaljai magyarok vagyunk az áldozatai.

A csonkapapi iskolában Sütő Gábor helyi alapszervezeti elnök nyitotta meg a közgyűlést, aki beszámolójában kitért a még 2019 decemberében megrendezett jótékonysági bálra, amelyen 25 ezer hrivnya gyűlt össze iskolafelújítás céljából. Az önkormányzati választások által a falu két képviselője jutott be a Mezőkaszonyi Kistérségi Tanácsba Sütő Gábor és Pallagi László személyében. Sajnálattal tájékoztatta a résztvevőket, hogy a Hetyeni Általános Iskolát nem sikerült megmenteni, így az a Kaszonyi Líceum fiókintézeteként elemi iskolaként fog tovább működni. Viszont pozitívumként értékelte, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. segítségével sikerült felújítani az iskola előtti közteret és parkot.

Sin József örömmel jelentette be, hogy sikerült megakadályozni a bátyúi magyar tannyelvű középiskola összevonását az ukránnal, illetve kiharcolták a bótrágyi általános iskola megmaradását, majd méltatta a nemzeti ünnepeink fontosságát. A politika kapcsán elmondta, a helyhatósági választások történelmi sikert hoztak, 8 képviselő került be a KMKSZ színeiben a 64 fős megyei tanácsba.

„Nagyon fontos, hogy minden magyarlakta községben meg tudtuk őrizni alapszervezeteinket. Mindenképpen szükség van az aktivitásra, hiszen a kistérségekben most folynak az átalakítási tervek végrehajtásai” – mondta el lapunknak Sin József.

D. P.