Debreceni Ünnepi Játékok

2021. augusztus 25., 12:29 , 1072. szám

2021 nyarán újabb nagyszabású fesztivál, a Debreceni Ünnepi Játékok indult útjára a Coopera szervezésében, ahol a zene, a színház és az opera lesz a főszereplő Debrecen városának olyan ikonikus helyszínein, mint a Nagyerdei Szabadtéri Színpad, a Városháza udvara vagy a Debreceni Református Nagytemplom előtti tér.  A produkciók egy része a helyi intézmények, a Kodály Filharmónia Debrecen, a Csokonai Színház és a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. támogató együttműködésével valósut meg.

Az első program helyszíne augusztus 10-én este a Nagyerdei Szabadtéri Színpad volt, ahol Kálmán Imre varázslatos nagyoperettjét, a Csárdáskirálynőt láthatta a közönség. Ugyanitt csütörtökön a Kolozsvári piactéren című produkció röpítette el a nagyérdeműt egy különleges világba, míg a Régi Városházán A kékszakállú herceg várának szcenírozott vizuál-operakoncertje volt megtekinthető Molnár Levente és Mester Viktória főszereplésével.

Augusztus 13-án a Vidnyánszky Attila által rendezett Csíksomlyói passiót láthatták az érdeklődők a debreceni Kossuth téren. A Nemzeti Színház Csíksomlyói passiója keresztény hitünk alapjaira kérdez rá, és az európai keresztény kultúra értékeire hívja fel a figyelmet. Egy olyan új színpadi nyelv megteremtését tűzi ki célul, melyben a bibliai történet XVIII. századi értelmezése, valamint Szőcs Géza kortárs költői átirata szerves egységet alkot a Berecz András által megszólaltatott vallásos népénekekkel és azzal a néptánc alapú koreográfiával, melyet a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tagjai adtak elő.

Vidnyánszky Attila Bánk bánja augusztus 17-én került bemutatásra az ünnepi játékokon. A háromfelvonásos, tavaly rendezett opera a shakespeare-i királydrámák mélységeit hordozó történetét Magyarország kiemelkedő, nemzetközi szinten is ismert operaénekesei keltették életre. Bár a történet 1213-ban játszódik, a rendező szerint a mű ma is aktuális kérdéseket feszeget. „Itt van az összes alapkérdés a jelenünkről és a múltunkról. Hogyan tudjuk magunkat megőrizni ebben a világban, mennyire kell alkalmazkodni és mennyire kell elfogadni a kívülről jövő ránk erőltetett dolgokat?” – hangsúlyozta Vidnyánszky Attila. A koprodukcióban együttműködött többek között a Kodály Filharmonikusok és a Csokonai Színház énekkara is.

„A mi célkitűzésünk, hogy olyan közgondolkodást befolyásoló, nagy művészi értékkel és elkötelezett misszióval működő üzeneteket fogalmazzunk meg, amelyekkel kulturális találkozásokat szervezünk” – mondta el Vadász Dániel, a Debreceni Ünnepi Játékok fesztiváligazgatója a Bánk bán kapcsán.

Augusztus 19-én a Kárpát-medence legszebb lakodalmi szokásai, viseletei és autentikus táncai jelentek meg egy egyfelvonásos táncjátékba szerkesztve, 200 táncos és zenész részvételével Debrecen város főterén. A Magyar menyegző: ásó, kapa, nagyharang néptáncgála című előadás szintén hatalmas sikert aratott.

A fesztivál és a játékok záróeseménye a Hungarikum Gálakoncert volt, mely az előadó-művészet szemüvegén keresztül, annak lehetőségei, különlegességei és sajátosságai segítségével mutatta be a magyar nemzeti értékeket, tradíciókat: hungarikumokat – sztárparádéval. A hangverseny öt pillér – a népzene, az operett, az opera, a magyar nóta és a világzene – köré épült, és vezette végig a nézőket egy egész estés utazás keretében a több mint ezeréves magyar kultúra történelmén. A Hungarikum Gálakoncert fellépői az öt műfaj legnépszerűbb, elismert képviselői, műsoruk pedig az öt művészeti ágazat esszenciáját ölelte fel. A több mint 100 színpadi közreműködőt felvonultató koncert látványvilága tökéletesen megidézte a magyar kulturális tradíciókat, képzőművészeti, épített és innovációs értékeket.

A szervezők tervei között szerepel, hogy a fesztivál hosszú távon a régió mértékadó nyári zenei eseménysorozatává váljon, hozzásegítse Debrecent ahhoz, hogy a térség kulturális fővárosa legyen, és a magyar kulturális életen túl a régió kultúráját is gazdagítsa évről évre. Céljuk, hogy a Kárpát-medencei szereplőket összefogó programsorozattal olyan összművészeti bázis szülessen, amely a nyugati képviselőket is bevonva nemzetközi szintűvé emelkedik majd, miközben megismerteti a sajátos, helyi kulturális értékeket. Sőt, a jövő évtől határon túli, tehát kárpátaljai intézményeket is szeretnének bevonni, ezáltal is gazdagítva a kulturális esemény palettáját.       

skh