Ortutay-este Radvánszky Ferenc református lelkész előadásával

2021. szeptember 30., 08:35 , 1078. szám

Az Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégium szervezésében immáron harmadik alkalommal – ám az idei tanévben először – tartottak Ortutay-estét, melynek keretében ezúttal Radvánszky Ferenc református lelkész tartott előadást az előttünk álló kihívásokról és lehetőségről.

A rendezvény kezdetén Varju Zoltán, az Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégium irodaigazgatója és a program vezetője köszöntötte a jelenlévőket és elmondta: „Az Ortutay-esték célja az, hogy egy olyan lehetőséget és felületet biztosítsunk, ahol a kárpátaljai magyar ifjúság kulturálisan gyarapodjon, szellemileg fejlődjön, pallérozza tudását történelmünk és aktualitásaink terén, valamint megismerkedjen hagyományainkkal, értékeinkkel.”

„Úgy gondolom, mindannyiunk számára fontos, hogy egy bizonyos témát, egy gondolatot időnként több szemszögből is megvizsgáljunk, hogy átfogóbb és tisztábban értelmezhető képet tudjunk alkotni” – hangzott el Marosi István görögkatolikus parochus, az Ortutay-szakkollégium vezetőjének köszöntőjében, majd hangsúlyozta, hogy erre remek lehetőséget biztosítanak számunkra az Ortutay-esték.

Az alkalmat megtisztelte jelenlétével Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul, aki rövid köszöntőjében kiemelte, hogy mindig nagy öröm, amikor olyan tudományos, társadalmi, történelmi előadás hangzik el, amely nem akadémiai keretben valósul meg, hanem a kifejezett ismeretterjesztést szolgálva, szakkör formájában, az egyéni ismeretek igényeihez szabva.

„Ez egy rendkívül hasznos, rendkívül emberközeli és a kultúrában és társadalomban való orientálódást segítő közeg” – osztotta meg gondolatait a főkonzul a jelenlévőkkel.

A megnyitó- és köszöntőbeszédeket követően Isten áldását kérve, közös imádságot követően kezdetét vette Radvánszky Ferenc tiszteletes előadása, aki roppant részletességgel mutatta be az ember élete során rá leselkedő kihívások és azon lehetőségek kapcsolatát egymással és Istennel, melyek a mindennapi életünkben néha észrevehetetlenül jelen vannak. Mindezt nagyon jól közvetítette a hallgatóság – akik főképp diákok – felé oly módon, hogy mindenki a magáénak érezhette az előadásban megfogalmazott példákat, szerepeket.

A több mint egyórás előadás végeztével a résztvevők rengeteg új ismerettel gazdagodhattak, melyeket lehetőségük volt megvitatni egymás között, az este előadójával és a szakkollégium vezetőivel egyaránt.

A teljes előadás megtekinthető az Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégium hivatalos Facebook-oldalán.

A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt a jövő hónapban is megrendezésre kerülő Ortutay-estére, továbbá a hónap során megvalósuló többi izgalmas és építő jellegű programra.

K. K.