Kárpátaljai kóstoló – könyvbemutató Beregszászban

2021. október 7., 10:29 , 1079. szám

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RFKMF) rendhagyó óra keretén belül mutatta be Pákozdi Judit Kárpátaljai kóstoló című művét. A könyvbemutatóra október 6-án került sor az intézmény átriumában.

Az 1980-ban először Kárpátaljára érkező Pákozdi Judit rögtön beleszeretett eme vidék konyhájába, amely – elmondása szerint – hasonlít ugyan a szabolcs-szatmárihoz, de a Kárpátok közelsége miatt sokkal gazdagabb tej és tejtermékek használatában, s ettől egyedi és változatos. Éppen ezért módszeresen végigjárta Kárpátalja falvait, városait, és évek hosszú sora alatt összegyűjtött 222 eredeti és autentikus receptet az idősebb asszonyoktól, valószínűleg, az utolsó olyan generációtól, amely még emlékezett a régi ízekre. Ezeket tartalmazta a Kárpátaljai kóstoló című könyv, melyet még 1992-ben adtak ki. A most bemutatott mű ennek a könyvnek a részletesebb, bővített változata már színes formában, sokkal több recepttel és egy részletes néprajztörténeti résszel kibővítve.

A könyvbemutatón jelen volt Békésyné dr. Lukács Angéla beregszászi magyar konzul, dr. Orosz Ildikó, a II. RF KMF elnöke, dr. Csernicskó István, a II. RF KMF rektora, Csizmár Sarolta és Karmacsi Zoltán, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács alelnökei, turisztikai szakértők és Kész Margit néprajzkutató.

Elsősorban dr. Orosz Ildikó osztotta meg gondolatait a bemutatott könyv kapcsán, amelyből megtudhattuk, hogy a személyes ismeretség Pákozdi Judit és az elnök asszony között már harmincéves múltra tekint vissza, amikor is a könyv szerzője először érkezett Kárpátaljára, azon belül is Nagydobronyba.

A hagyományos kárpátaljai ételek, ízek és receptek gyűjtése már akkor kezdetét vette, elsősorban háziasszonyoktól, nagymamáktól. Az évek hosszú sora alatt gyűjtött receptek most mind bekerültek egy átfogó műbe, amely egész Kárpátalja gasztronómiai sokszínűségét tartalmazza.

„A könyvből egy olyan világ üzen nekünk, ami Kárpátaljáról szól” – hangsúlyozta az elnök asszony.

A mű személyes ihletésű néprajzi bevezetőjét Penckóferné Punykó Mária írta – tudhattuk meg a szerző beszámolójából. Majd pedig ismertette a mű tartalmi részleteit, megjelenésének körülményeit.

Karmacsi Zoltán a könyv kapcsán kiemelte: „Azért fontos, hogy ez a könyv megjelent, mivel a benne szereplő receptek mind-mind kifejezetten kárpátaljaiak, nekünk készülnek, és mi készítjük így, valamint tapasztalatból mondhatom, hogy ami a képen látható, az megfőzhető, ehető, és nagyon finom!”

„Amikor először kezembe vettem ezt a könyvet, tudtam, hogy ez nemcsak egy gasztronómiai különlegesség és kincs itt, Kárpátalján, hanem néprajzi szempontból is az” – hangsúlyozta Kész Margit.

A Kárpátaljai kóstoló című könyvbemutatóval egybekötve egy receptesfüzetet is bemutattak a szervezők, mégpedig a kárpátaljai falusi vendégfogadó asszonyok kincsestárából összegyűjtött Édes Kárpátalja című művet. Ennek a gyűjteménynek a főszerkesztője Csizmár Sarolta, aki részletes beszámolóval kápráztatta el a desszertek kedvelőit.

A bemutatót követően a szervezők a könyv receptjei alapján elkészített frissítő italokkal és desszertekkel vártak minden érdeklődőt nagy-nagy szeretettel.

K. K.