Egy képviselő halálára

2021. október 13., 12:46 , 1079. szám

Az elmúlt héten váratlan haláleset szorította ideiglenesen háttérbe a törvényhozás megszokott híreit. Múlt péntekre virradóra Kijevben 33 éves korában elhunyt Anton Poljakov parlamenti képviselő.

Hirtelen halál

A rendőrség előzetes tájékoztatása szerint a politikus az őt szállító taxiban lett rosszul hajnali két óra tájban. Valamivel később a taxit a közlekedési szabályok megsértése miatt megállította a járőrrendőrség. Felfedezve az utastérben az eszméletlen képviselőt a rendőrök hívták a mentőket.

A Pavlovsky News nem hivatalos forrásokon alapuló beszámolója szerint a honatya ekkor már nem érezte jól magát, vagy szeszes ital, vagy kábítószer hatása alatt állhatott. Ezt látszott megerősíteni a Politika sztrani írása is. A Telegram-csatorna idézte a taxisofőrt, aki szerint utasa, akit egy megállóban vett fel, nyilvánvalóan ittas volt. A helyszínre érkező orvosok megkísérelték újjáéleszteni a képviselőt, ám nem jártak sikerrel, fél óra múltán kénytelenek voltak megállapítani a halál beálltát.

Irina Venegyiktova főügyész közölte, hogy az ügyben megindult a nyomozás. A politikusnál megtalálták valamennyi értéktárgyát, okmányát és a pénzét is – tette hozzá egyebek mellett.

Az ügy súlyára való tekintettel villámgyorsan elvégzett boncolás megállapította, hogy a halált akut koszorúér-elégtelenség, ischaemiás szívbetegség okozta. Poljakov azonban korábban sosem panaszkodott nyilvánosan az egészségi állapotára, szívproblémáit egyetlen vizsgálat sem mutatta ki.

Ki volt Poljakov?

Anton Poljakov a Nép Szolgája párt jelöltjeként indult és győzött a 2019. évi parlamenti választásokon a 206-os választókerületben. Kapcsolata a kormánypárttal azonban nem volt hosszú életű. Már 2019. november 15-én kizárták a Nép Szolgája frakciójából. A parlamenti szóbeszéd szerint azért kellett távoznia, mert nem tartotta be azt a párttal kötött megállapodást, miszerint együtt szavaznak a „kényes” kérdésekben, ezenkívül vitába keveredett a frakciója vezetőivel, valamint Andrij Boh­dannal, az Elnöki Hivatal akkori irányítójával.

A kegyvesztetté vált honatya ezután csatlakozott A Jövőért képviselőcsoporthoz, amelyet Ihor Kolomojszkij oligarchával hoznak összefüggésbe. Ott egyebek mellett arról vált ismertté, hogy ő nyújtotta be a legtöbb, szám szerint mintegy hatezer módosító indítványt az úgynevezett banktörvényhez. Ez a nyilvánvalóan obstrukció céljából benyújtott indítványtömeg azóta is csúcsnak számít a Legfelső Tanácsban, ami az egy képviselő által benyújtott indítványok számát illeti.

Döbbenet a Radában

Poljakov halála szinte általános megdöbbenést váltott ki a Legfelső Tanács üléstermében. Talán az egyedüli, akit nem hatott meg kollégájának idő előtti távozása az élők sorából, a hírhedten érzéketlen Halina Tretyjakova képviselő (Nép Szolgája) volt. „Egy ellenséggel kevesebb” – jegyezte meg a tragikus hír kapcsán pártja chatjében a szociálpolitikai és veteránügyi bizottság elnöke.

Ihor Palica, A Jövőért képviselőcsoport vezetője felháborodottan tiltakozott Tretyjakova kijelentése miatt a Rada plenáris ülésén. Az általános üléstermi elégedetlenséget látva David Arahamija, a Nép Szolgája frakcióvezetője kénytelen volt elnézést kérni kollégája szavai miatt. Az ellenzék most szeretné elérni, hogy Tretyjakovát távolítsák el a szociálpolitikai bizottság éléről, ám ennek nem nagy a valószínűsége. (Emlékezetes, 2020 júniusában Tretyjakova egy interjúban kijelentette, hogy az alacsony jövedelmű családokban születetteket „nagyon rossz minőségű” gyermekeknek tartja, és Szingapúr példáját hozta fel, ahol korábban az volt a gyakorlat, hogy sterilizálják az alacsonyan képzett nőket. Ezért a véleményéért sem távolították el a parlamenti bizottság éléről.)

A személyes dráma

A megdöbbentő jeleneteknek azonban ezzel még nem volt vége. Október 8-án délelőtt a mentők szállították kórházba a parlamenti bizottságok épületéből Anna Szkorohod képviselőt, aki Poljakov halálának hírére elveszítette az eszméletét. Később megtudhattuk, hogy a képviselőnő egészen a közelmúltig együtt élt Poljakovval, annak halála előtt nem sokkal azonban szakított a férfival. A szemtanúk elmondása szerint a halálhírre az asszony sokkot kapott. Megpróbálta telefonon felhívni az elhunyt Poljakovot, s azt kiáltozta, hogy várandós.

Szkorohod Poljakov mellett ült a parlamenti ülésteremben, s azok közé tartozott a képviselő-testületben, akik a legszorosabb kapcsolatban álltak az elhunyttal. Annak idején együtt zárták ki őket a Nép Szolgája frakciójából, s együtt léptek be A Jövőért képviselőcsoportba. Idén nyáron együtt látták őket az egyik hétvégén Lembergben.

Szkorohod férjezett, házasságából egy fia született. A megboldogult Poljakovnak feleségétől született két lánya maradt most félig árván.

Összeesküvés-elméletek

A dráma hétfőn, a temetésen folytatódott, mivel Szkorohod megjelent a teremben, ahol Poljakovot felravatalozták. Jöttére az özvegy elhagyta a helyiséget, az elhunyt édesanyja pedig levette Szkorohod csokrát a koporsóról – számolt be a történtekről a segodnya.ua.

Csak azért foglalkozunk ilyen részletesen a történtek „világi” aspektusaival, hogy érzékeltessük, hogyan tárgyalta az esetet a kormánypárti sajtó egy jelentős része.

Sokan viszont kezdettől nem tudják elhinni, hogy Poljakov természetes halált halt. Különösen a közösségi médiában terjednek vadabbnál vadabb elképzelések arról, miért tehették el láb alól.

Ami a hivatalos hatósági véleményt illeti, Ivan Vihovszkij kijevi rendőrfőnök jelezte, a képviselő halálával kapcsolatban két fő változatot vizsgálnak: krónikus betegség, vagy ismeretlen anyaggal önkezűség, esetleg kívülálló által okozott mérgezés. Mindjárt hozzátette azonban, a maguk részéről hajlanak arra, hogy a képviselő halála „természetes” volt.

Az írott sajtó és a tévécsatornák viszont nagy terjedelemben foglalkoztak azzal a hírrel, mely szerint halála előtt három nappal Poljakov arról beszélt egy televíziós műsorban, hogy a Nép Szolgája képviselői egyenesen a parlamenti mosdóban vettek át pénzt az oligarchaellenes törvény támogatásáért. Furcsa, hogy röviddel ezután meg kellett halnia, jegyzik meg az összeesküvés-elméletek hívei.

Elemzők szerint ugyanakkor az információt tanácsos a helyén kezelni. Mint rámutatnak, a téma valószínűleg pillanatokon belül feledésbe merült volna, ha Poljakov nem hal meg, hiszen az efféle kijelentések, vádak már-már mindennaposak az ukrán politikában. Az ominózus tévéműsorban a képviselő éppen amiatt panaszkodott, hogy lehetetlen bizonyítani a történteket, hiszen nem kényszerítheti pisztollyal a szemtanúkat, hogy tegyenek vallomást a hatóságok előtt. Kevéssé valószínű tehát, hogy valakit e kijelentés miatt tegyenek el láb alól. Másfelől, emlékeztetnek az előéletét ismerők, Poljakov sem volt gáncsnélküli lovag, azaz nem zárható ki, hogy akadhattak egyéb ügyek, amelyek miatt az életére törhettek.

Fokozódik a feszültség

Szombaton ismertté vált a toxikológiai szakértői vizsgálat eredménye.

„Anton Poljakov halála az alkohol és a metadon reakciójának következménye volt. Információim szerint ezt a toxikológia kimutatta” – közölte Halina Jancsenko képviselő (Nép Szolgája) a közösségi médiában.

A metadon egy szintetikus opioid, amelyet a világ számos országában betiltottak az alkalmazása nyomán gyorsan kialakuló függőség miatt, bár heroin-elvonókúrák során alkalmazzák. Állítólag fokozza az elfogyasztott alkohol hatását. A két vegyület egyidejű fogyasztása különösen a valamilyen krónikus betegségben szenvedők esetében veszélyes.

A toxikológiai vizsgálat eredményét később hivatalosan is megerősítették. A Belügyminisztérium szóvivője elmondta, az elhunyt szervezetében kis mennyiségű alkohol mellett a metadont is kimutatták. Annak megállapítása azonban, hogy a kábítószer miként került a képviselő szervezetébe, és köze lehetett-e a halálához, szerinte további vizsgálatokat igényel.

Gondolható, hogy a közlés nem járult hozzá a kedélyek csillapításához. Hennagyij Moszkal volt kárpátaljai kormányzó, nyugalmazott rendőrtábornok az Ukrajina 24 tévécsatorna műsorában úgy vélte, Poljakov aligha fogyasztott kábítószert. Ugyanakkor a gyorsan oldódó szert könnyű beleszórni bárki italába. Anatolij Sarij blogger meg nem erősített információira hivatkozva arról beszélt, hogy Poljakov a halálát megelőző estén egyik barátjával és egy idegennel italozott, vagyis volt rá alkalom, hogy a kábítószert az italába szórják.

A dolgok azonban akkor álltak igazán a fejük tetejére, amikor kiderült, hogy a taxisofőr, akinek autójában megtalálták a képviselőt, megváltoztatta a vallomását. Ezek szerint nem az út szélén szedte fel a honatyát, hanem egy másik járműből ültették át az ő autójába. Annak a barátnak az autójáról lehet szó, akivel az elhunyt harmadmagával együtt italozott.

A második halott képviselő

Bármi történt is azon az éjszakán, annyi bizonyos, hogy Poljakov immár a második olyan képviselője Ukrajna IX. Összehívású Legfelső Tanácsának, aki legalábbis furcsa körülmények között hal meg, ráadásul ugyancsak csernyihivi.

Olekszij Usztenko képviselő (Nép Szolgája) a vesti.ua-nak adott interjújában emlékeztetett, hogy Valerij Bondarenko független képviselő 2020 májusában halt meg. Fején lőtt sebbel találtak rá fogadóirodája mosdójában. A bűnüldöző szervek kezdetben öngyilkosság, gyilkosság vagy megrendezett öngyilkosság ügyében vizsgálódtak. Később előre megfontolt szándékból elkövetett gyilkossággá minősítették át az esetet. Információink szerint a tettes még nem került elő.

(ntk)