Kornyijenko lett a parlament alelnöke

2021. október 20., 18:09 , 1080. szám

A Legfelső Tanács keddi ülésén Olekszandr Kornyijenko képviselőt, a Nép Szolgája párt elnökét választották meg a parlament első alelnökévé a honatyák. A politikus a képviselőkhöz szólva a törvényhozás ügyrendjének reformját sürgette.

A kormánypárti politikus 256 igen szavazatot kapott a minimálisan szükséges 226 helyett. A tisztségre ugyancsak jelölt Szofija Fedina (Európai Szolidaritás frakció) 73 voksot szerzett.

Kornyijenkóra a Nép Szolgája frakció 247 tagjából 222 szavazott igennel, vagyis „külsős” szavazatokra is szükség volt a megválasztásához. A Bizalom (Dovira) képviselőcsoport 17, A Jövőért képviselőcsoport 13 szavazattal járult hozzá a szavazás sikeréhez. Négy független honatya szintén a kormánypárt vezetőjére adta a voksát.

Kornyijenko a szavazás előtt arról beszélt, hogy az „okos államnak” „okos parlamentre” (smart) van szüksége. Mint fogalmazott, el akarja érni, hogy „a reformok ne süllyedjenek el a parlamentben”.

Elmondása szerint a törvényhozásnak korszerűsítésre van szüksége, különben a Legfelső Tanács iránti bizalom, amely most 3%-on áll, tovább fog csökkenni.

A taktikai feladatok között a „parlamenti spam” leküzdését nevezte meg.

„A parlamentnek meg kell maradnia a vita helyének [...], de a parlament nem csak a vita helye. A Legfelső Tanács olyan szerv, amelytől az emberek eredményeket várnak el a maguk javára.

Az eljárás fontos, a demokrácia maga az eljárás, de ki mondta, hogy rendíthetetlenül követnünk kell azokat az eljárásokat, amelyeket a régi politika korában hoztak létre, és arra lettek beállítva, hogy megőrizzék annak fő jellemzőit: a korrupciót és a hazugságot. Hát nincs jogunk megváltoztatni az eljárást a hatékonyabb és eredményesebb parlament érdekében? Ha megváltoztattuk önökkel Ukrajna térképét, megszüntettük a szégyenletes moratóriumokat, megnyitottuk a piacokat, elegendő politikai akarattal és szakértelemmel kell rendelkeznünk ahhoz, hogy megreformáljuk a Legfelső Tanács ügyrendjét” – idézi a képviselő szavait az Ukrajinszka Pravda.

A képviselő szerint szükség van a parlamenti eljárások és folyamatok átfogó reformjára, különben a Legfelső Tanács lelassíthatja az ország átalakulásának folyamatát.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a Legfelső Tanács október 7-én leváltotta tisztségéből Dmitro Razumkov házelnököt. Másnap a Rada elnökévé Ruszlan Sztefancsukot tették meg a honatyák, aki megválasztásáig az első elnökhelyettesi tisztséget töltötte be. Sztefancsuk utódját ugyanakkor határozatképtelenség miatt már nem sikerült megválasztania a törvényhozásnak azon a plenáris üléshéten.        

(hk)