Eddig ötezren igényelték a kapcsolattartási támogatást

2010. december 3., 09:00 , 516. szám

A "KMKSZ" Jótékonysági Alapítvány hat regionális irodája október elsejétől kezdte meg a kapcsolattartási támogatás iránt érdeklődő ügyfelek fogadását. Jelzésük szerint december 1-re már átléptük az ötezres határt. November 26-ig a központi irodába 4731 kérelem futott be. A beregszászi iroda 1388, az ungvári 1038, a munkácsi 777, a nagyszőlősi 545, a csapi 535, a técsői pedig 448 kérelmet fogadott be. A beérkezett kérelmek közül november 27-ig 4070 került feldolgozásra. Az erre a dátumra már átutalt 3116 támogatásból 2452-t vettek fel az érintettek. A fel nem vett támogatások közül 79 már több mint egy hónapja várja a gazdáját. Ezt azért fontos megjegyeznünk, mivel a december végéig fel nem vett összegek a jelenlegi szerződés szerint visszautalásra kerülnek.

A támogatás iránt a legnagyobb érdeklődés az előzetes elvárásoknak megfelelően az ungvári - 744 -, a munkácsi - 481 - és a beregszászi - 427 - városi lakosok között mutatkozott. Az esetek túlnyomó többségében az alapítvány kuratóriuma rutinszerű eljárásban vizsgálja a kérelmeket, azonban már eddig is voltak olyanok, akik félreértésből vagy szándékosan nem valós adatokat közöltek kérelmükben. Mintegy tucatnyi olyan kérelmező van, aki az előző rendszerben már egyszer felvett támogatást akarta még egyszer felvenni. Ezekkel kapcsolatban az alapítvány megfelelő szankciókat léptetett életbe. Itt kell megjegyeznünk, hogy a kérelmezők aláírásukkal igazolják a közölt adatok valódiságát. Így a szándékos félrevezetés kísérlete az érintetteknek a támogatási rendszerből történő kizárását vonhatja maga után.

A Szülőföld Alappal történt egyeztetésnek megfelelően, az a mintegy 570 támogatott, akinek a már megítélt, de fel nem vett támogatása annak idején visszautalásra került, most újra lehetőséget kap az összeg felvételére. Új kérvény beadására nincs szükség. A támogatás a Raiffeisen bankfiókokban személyi igazolvány és identifikációs kód birtokában az Aval-Expressz rendszerben egyszerűen felvehető.

Gulácsy Géza,