Középfülgyulladás

2010. november 19., 09:00 , 514. szám

Fiatal koromban, tizenkilenc évesen volt egy középfülgyulladásom, s azóta gyengébben hallok, például akkor sem hallom a karórám ketyegését, ha a fülemhez emelem a szerkezetet. Érdekelne, hogy a középfülgyulladás okozta-e a problémámat, s miként nyerhetném vissza az éles hallásomat? - fordult szerkesztőségünkhöz egy bátyúi olvasónk. Kérdéseire és a kapcsolódó kérdésekre dr. Duma Béla, a Beregszászi Járási Kórház fül-orr-gégésze válaszol.

- Hogy megállapíthassuk a probléma pontos okát, egy speciális orvosi berendezés segítségével el kell készíteni az illető audiogramját, amire Kárpátalján csak Ungváron, a megyei kórházban van mód - válaszol a szakember. - A halláskárosodás lehet kolduktív vagy neuroszenzonális. Az első esetben a hangoknak a külső fülből - a dobhártyán és a középfülön át - a belső fülbe való átvezetésével van gond, a másik esetben pedig idegi problémával állunk szemben, az agy valamiért nem tudja jól elemezni a hallóidegeken át érkező ingereket. Amennyiben kolduktív halláskárosodásról van szó, a középfülgyulladás is ott állhat a hallás romlásának a hátterében, ám a kezelés módjáról csak az audiogram elkészítése és a pontos diagnózis felállítása után lehet dönteni.

- A középfülgyulladásról szólva, mi okozhatja a betegséget, s melyek a kór tünetei?

- Középfülgyulladáshoz vezethet a megfázás, az influenza, az arcüreggyulladás, az allergia, az orrsövényferdülés vagy akár a sima nátha is, az orrüreg ugyanis egy csatorna révén összeköttetésben áll a középfüllel, így a gyulladások is átterjedhetnek az előbbi helyről az utóbbira, az orrváladék átkerülhet a középfülbe, s ott gyulladást okoz. Ezért fordulhat elő, hogy sok beteg hiába próbálja meggyógyítani magát csupán a fülcseppek használatával, nem érnek el eredményt, mert a probléma hátterében az orrüreg gyulladásos megbetegedése áll. És hogy melyek a kór tünetei? Az erős fülfájás, a tompa hallás vagy akár a teljes süketség. A tünetek jelentkezésekor azonnal szakorvoshoz kell fordulni, mert a betegség súlyos következményekkel járhat, gennyes középfülgyulladás alakulhat ki, mely nagy veszélyt jelent az agyra. A középfület ugyanis csak egy pár milliméteres vékony csontréteg választja el az agytól, így a kór átterjedhet az utóbbi szervre, s agyhártyagyulladást okozhat. Emellett a kór megtámadhatja az arcidegeket, ami az arc eltorzulásához vezet, s mivel a középfülben - a gyulladás következtében - túlnyomás alakul ki, a nyomáskülönbség átszakíthatja a dobhártyát is.

- Miként kezeljük, s hogyan előzhetjük meg a megbetegedést?

- A terápia során fül-, illetve orrcseppeket, allergiaelleni gyógyszereket, valamint antibiotikumokat írunk fel, s a kezelés maximum egy hétig tart. A megelőzés érdekében pedig erősíteni kell az immunrendszerünket, (ma már nagyon sok, a szervezet védelmi rendszerét erősítő gyógyszer - például Immudor, Reszpibron stb. - áll a rendelkezésünkre), s természetesen igyekezzünk elkerülni a megfázást.

Lajos Mihály