Ortutay-este Józan Lajos nyugalmazott református lelkipásztor előadásával

2021. november 26., 09:32 , 1086. szám

Az Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégium egyik legfontosabb nevelési célja a keresztény emberképen alapuló személyiség kimunkálásának elősegítése az egyház, a nemzet és a társadalom számára, mindez ökumenikus szemléletmódon keresztül. Ennek jegyében a novemberi Ortutay-est előadója Józan Lajos nyugalmazott református lelkipásztor, helytörténész, családfakutató volt. A Régi görögkatolikus családok a krónikák tükrében című elő­adásának – a hagyományokhoz híven – az Ortutay-szakkollégium adott otthont november 25-én.

A szakkollégium célja, hogy a főiskolai hallgatók számára olyan minőségi – szellemi, lelki, fizikai – környezetet biztosítson, amely elősegíti emberi növekedésüket, szakmai elmélyülésüket, szélesebb körű tájékozottságukat a kultúra más-más területein. Céljuk elérésében nagy szerepet töltenek be az Ortutay-esték, melyeket havonta rendeznek meg tematikus előadások, különböző vendégelőadókkal történő beszélgetések formájában.

Az eddig megrendezett Ortutay-estekhez és azok tematikáihoz híven a mostani alkalommal is izgalmas és lebilincselő elő­adásban lehetett részük a szakkollégium lakóinak, valamint minden érdeklődőnek egyaránt.

Az Ortutay-esték novemberi alkalmán Varju Zoltán, a szakkollégium irodaigazgatója köszöntötte a megjelent vendégeket, majd közös imádságot követően kezdetét vette az előadás.

Az est előadója, Józan Lajos nyugalmazott református lelkipásztor egy teljes és élményekben gazdag életpályát tudhat a magáénak a kárpátaljai magyar református lelkek gondozásában. Mind­emellett kiemelkedő szerepet tölt be a kárpátaljai családfakutatások terén. Ez utóbbihoz kapcsolódott a Régi görögkatolikus családok a krónikák tükrében című elő­adása is, mely során részletesen megismerkedhettünk a Magyar Királyság északkeleti részén elő görögkatolikus családok életével, munkásságával, valamint az akkori, sőt még ma is érezhető hatásaival. Az előadás során Józan Lajos a sok-sok éven keresztül összegyűjtött és kidolgozott saját kutatási eredményeit osztotta meg a hallgatósággal.

A teljes előadás megtekinthető az Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégium hivatalos Facebook-oldalán.

Az előadást követően a szakkollégium diákjai és a megjelent vendégek egy éltető énekkel fejezték ki hálájukat a roppant mód részletgazdag és tartalmas előadásért. Ezt követően mindenki tartalmas együttléttel és az előadás során felmerülő kérdések megvitatásával tölthette az este további részét.

A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt az Ortutay-esték decemberi, egyben az idei év utolsó alkalmára.

            K. K.