Orbánt nem hatotta meg Gajdos kirohanása

2010. november 12., 09:00 , 513. szám

Gajdos István, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke a "zöld" Kárpáti Igaz Szó keddi számában azzal dicsekedett el a vele készített interjúban, hogy a Máért múlt pénteki ülésén miként kérte számon a magyar kormányzaton annak Kárpátalja-politikáját, főként ami Budapestnek az általa vezetett szervezethez való viszonyulását illeti.

"Nem mehettem el szó nélkül amellett, hogy az anyaország vezetése eddig a mostohábbnál is mostohábban viselkedett az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetséggel" - jelentette ki többek között. Az interjúból ítélve Gajdosnak különösen rosszul esett, hogy szervezetüktől "megvonták a különféle magyarországi programok - a magyarigazolványok ügyintézése, kapcsolattartási támogatás folyósítása, garancialevél-kiadás, oktatási-nevelési támogatás kézbesítése - lebonyolítását". A továbbiakban az UMDSZ-elnök úgy fogalmaz, hogy "Orbán Viktor miniszterelnök válaszában a jövőre nézve méltányos és jóhiszemű viszonyt ígért."

Miután Gajdos István szavaiból úgy tűnhet, mintha változás állna be az Orbán-kormány Kárpátalja-politikájában, mindenekelőtt az UMDSZ-hez fűződő viszonyában, a tanácskozás egy másik résztvevőjét, Kovács Miklóst is megkérdeztük az ülésen elhangzottakról.

- Nem szívesen árulnék el részletek egy zárt ülésen történtekről, hiszen nyilván éppen azért került sor zárt ülésre a résztvevők egyetértésével, hogy a sajtóra nem tartozó részletek ne kerülhessenek ki a tanácsteremből - jelezte a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke. - De ha már egyszer Gajdos István nem volt tekintettel erre a körülményre, annyit elmondhatok, hogy az UMDSZ elnöke felszólalásában valóban igen agresszív hangot megütve kérte számon a magyar kormányon a kárpátaljai szervezetekhez való viszonyát, elsősorban az ellen ágált, hogy felelőssé tették a magyarigazolvány-kiadások tekintetében. A válasz erre a kirohanásra Orbán Viktor miniszterelnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes részéről kemény és határozott volt. Miután részleteket nem szeretnék közölni a fentebb vázolt okok miatt, legyen elég annyi, hogy a magyar vezetők válasza nem tért el attól, ahogyan a korábbiakban is reagáltak a magyarigazolványok ügyére.

Mint emlékezetes, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes utasítására júliustól csak a beregszászi és az ungvári magyar konzulátusok adhatnak ki magyarigazolványokat Kárpátalján, miután nyilvánosságra került, hogy Ukrajnában a jogosultak számát több ezerrel meghaladó mennyiségben adtak ki ilyen okmányokat. A Magyar Nemzet szerint valószínűsíthető, hogy nem magyar nemzetiségű polgárok is igényelték az igazolványt, hogy így jussanak különböző, például utazási és kulturális kedvezményhez Magyarországon. Németh Zsolt külügyi államtitkár akkor azt mondta, az UMDSZ-t terheli a politikai felelősség, amiért Kárpátalján jogosulatlanok is kaptak magyarigazolványt. "Ezeket az igazolványokat az UMDSZ által fenntartott irodahálózat osztotta szét" - mutatott rá Németh. Később a budapesti kormányzat a magyarigazolványok kiadása ügyében indított vizsgálat lezárásáig sorra felfüggesztette az UMDSZ jogosultságát a kapcsolattartási támogatások folyósítására, a vízumigényléshez szükséges támogató nyilatkozatok kiadására, s legutóbb az oktatási-nevelési támogatás kézbesítésére is.

zzz