A bíróság visszaszolgáltatta a református egyháznak a zilahi Wesselényi-kollégium épületeit

2021. december 6., 13:22 , 1087. szám

A Kolozsvári Táblabíróság visszaszolgáltatta a Királyhágómelléki Református Egyházkerületnek (KREK) a Zilahi Református Wesselényi Kollégium épületeit – közölte a Maszol.ro portál.

A napokban kimondott ítéletről Seres Dénes, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Szilágy megyei parlamenti képviselője nyilatkozott a portálnak. A jogász képviselő az igazság győzelmének tekintette az ítéletet, hiszen – mint fogalmazott – köztudott volt, hogy a zilahi Wesselényi-kollégium az államosításig a református egyház tulajdonát képezte. Hozzátette: „A református egyház által előállított bizonyítékok megcáfolhatatlanok, és egyértelműen bizonyítják a tulajdonjogot, amit most a táblabíróság szentesített.”

A bíróságok portálján elérhető ítéletkivonat szerint a táblabíróság részben hagyta jóvá az egyház kérését. Bizonyos épületszárnyakért az egyháznak fizetnie kell, másokért viszont kárpótlást kap. A táblabíróság arról is rendelkezett, hogy az épületnek öt évig meg kell őriznie jelenlegi rendeltetését. Az ítélet nem jogerős, a hivatalos kézbesítés utáni 15 napban fellebbezést lehet benyújtani ellene.

A református kollégium egykori épülete ma a Szilágy megye legrangosabb iskolájának tartott Silvania Főgimnázium otthona, melynek felső tagozatán magyar tannyelvű osztályok is működnek. Az 1991-ben újraalapított Zilahi Református Wesselényi Kollégium jelenleg egy ipari szakiskola kollégiumában kialakított tantermekben működik.

Bara Lajos egyházkerületi főgondnok, aki egyben a Wesselényi-­kollégium igazgatói tisztségét is betölti, az MTI-nek korábban elmondta: az egyházkerület több mint félhektáros területet vásárolt Zilah központi részén, amelyre pályázati forrásokból szeretne új iskolát építeni. Az igazgató a most kimondott restitúciós ítéletre reagálva kijelentette: mindez nem befolyásolja az iskolaépítési terveiket. Valószínűsíthető, hogy a kollégiumért tovább folytatódik a pereskedés. Ha a legfelsőbb bíróság is elismeri az egyház tulajdonjogát, akkor sem költözhetne azonnal be Zilah egyetlen magyar tannyelvű iskolája az épületbe.

(MTI/Kárpátalja)