Szili Katalin: A magyar közösségek megtartása elemi érdek

2021. december 13., 12:37 , 1088. szám

A magyar közösségek megtartása elemi érdek, Magyarország számára fontos minden egyes magyar, aki identitását, önazonosságát, nyelvét, kultúráját, hagyományait meg kívánja őrizni, és fontos számukra a szülőföldön maradás biztosítása is – nyilatkozott az MTI-nek múlt szerdán Szili Katalin, a Kárpát-medencei autonómiatörekvések egyeztetéséért felelős miniszterelnöki megbízott Harmincból tíz című könyvének bemutatóján, a drávaszögi Kopácson.

Szili Katalin a könyvbemutatóra, amelyet az eszéki magyar konzulátus és a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) kopácsi alapszervezete szervezett, Kalmár Ferenc szomszédságpolitikáért felelős miniszteri biztossal, a könyv egyik társszerzőjével érkezett.

Szili Katalin kiemelte: a Harmincból tíz című, a magyar nemzetpolitika elmúlt tíz esztendejének eredményeit bemutató kötet a nemzetpolitikai gondolkodásmódoknak a pillére, arról szól, hogy minden magyar számít, és fontos a szülőföldön maradás biztosítása.

„Ezért számomra különleges lehetőség ez a meghívás, hiszen én magam pécsiként érdekelt vagyok abban is, hogy a határ menti régiók együttműködése nagyon jól alakuljon, és Horvátország mielőbb a schengeni határok közé kerüljön, ezzel is elősegítve a gazdasági és kulturális partnerséget a két ország között” – mondta a miniszteri biztos.

Hozzátette: a horvátországi magyarság tekintetében – a létszámát is figyelembe véve – fontos beszélni arról, ami a személyi és a kulturális autonómia kialakítását jelenti. „Ebben különleges segítséget nyújt Jankovics Róbert, a HMDK elnöke, aki horvátországi parlamenti képviselőként az elmúlt években rengeteget tett az infrastrukturális fejlesztések előmozdításáért, és ehhez hozzájárul Magyarország gazdasági támogatása a szülőföldön maradás biztosításához” – húzta alá.

Úgy vélte: az elmúlt 10-12 év nemzetpolitikája egészen attól, hogy 2010-ben a szükséges jogszabályi hátteret megteremtették, és az alaptörvénybe bekerült, hogy Magyarország felelősséget visel a határon kívül élő magyarság sorsáért, jelzi azt: ha csak pár ezer magyar él is a Drávaszögben, minden egyes itt élő magyar, aki az identitását meg kívánja őrizni, ugyanolyan fontos.

(MTI/Kárpátalja)